A konyhai szőnyeg – hová helyezzük, milyen típusai vannak?

A konyhai szőnyeg nem csak egy esztétikai elem, nem csak egy haszontalan lakástextil. A konyhai szőnyeg meghitté varázsolja a konyhát, mellette pedig nagyon praktikus is. A konyha, minden bizonnyal otthonunk egyik legforgalmasabb helyisége, a nappalival együtt. Az amerikai konyhás elrendezés nagyon kedvelt a családi házaknál, amikor is a konyha és a nappali egy térben helyezkedik el.

Itt ebben a megoldásban kétféle konyhai szőnyeg is leterítésre kerülhet:

  1. Egyik a konyhai futószőnyeg.
  2. A másik pedig az étkezőasztal alá helyezhető, nagyméretű konyhai szőnyeg.

A konyhai futószőnyeg elsősorban a mosogató elé, a tűzhely elé és a konyhapult elé helyezendő. Igényeinkhez mérten 1, esetleg 2 konyhai futószőnyeg is lerakható a konyhapult merőleges részeihez talpaink alá. A konyhai futószőnyegek többsége mosható anyagból készül, hátoldala pedig csúszásgátlós anyaggal bevont. Ezek kettőse nagyon fontos, tehát ha ilyen szőnyeget vásárolunk, figyeljünk oda rá, hogy csakis ilyet szerezzünk be.

A nagyméretű konyhai szőnyeg hátoldala már nem csúszásgátlós, viszont ez is mosható anyagú. Az étkezőasztal alá letéve sokkal kényelmesebb, otthonosabb a családi reggeli, ebéd és vacsora. Ez a típusú, polipropilén konyhai szőnyeg kültérben is használható, könnyed kis anyag. A teraszon kialakított nyári konyharészben is alkalmazható.

A szintetikus anyagból készült konyhaszőnyegek jobban ellenállóak a szennyeződésekkel szemben, egyesek pedig teflonbevonatot is kapnak, melyek vízlepergetőek. A nagyméretű konyhaszőnyeg könnyen tisztítható lesöpréssel, kirázással és porszívóval is.

Szőnyeg
Szőnyeg

Hová helyezd a szőnyeget konyhádban?

Természetesen oda, ahol a legnagyobb forgalom van. A mosogató előtt és a tűzhely előtt is sokat ácsorgunk, ide mindenképpen érdemes tenni egyet-egyet, ha van konyhasziget, akkor pedig oda is.

Ha kellően nagy helyünk van a konyhában, akkor egy hatalmas szőnyeget tegyünk ide, melynek jól megválasztott szép színe radikálisan feldobja a konyha hangulatát.

Míg régebben furcsának tartottuk, ha szőnyeget láttunk a konyhában, addig mára szinte minden lakásban találkozunk vele. Nem véletlen, hogy így megszerettük őket, mennyivel barátságosabb a tér ott, ahol puha szőnyeg van talpaink alatt. A kisgyermekes családoknál, ahol a csemeték többet tartózkodnak a padlón, mint a kanapén, kifejezetten javasolt a szőnyeg használat.

Egy szép, igényes, praktikus és Pazar látványú, minőségi konyhaszőnyeg az egész család kedvence.