Az érzelmi manipuláció jelei

Gyakran észre sem vesszük, amikor valaki érzelmileg manipulál, hiszen olyan ügyesen csinálja, hogy elhisszük, mi vagyunk a hibásak, mi vagyunk azok, aki rosszul csinálja a dolgokat. Minden embert befolyásol valamennyire a mások véleménye. A gond ott van. amikor valaki azért manipulál érzelmileg másokat, hagy a saját erejét növelje.

Az érzelmi manipulátorok gyakran túlságosan is segítőkészek, azonnal beleegyezik, ha megkéred valamire, majd látványosan sóhajtozni kezd és más nem verbális módon kifejezi, hogy nehezére esik megtenni, amit kértél. Amikor szóvá teszed, hogy milyen kelletlenül viselkedik, az a válasza, hogy szívesen segít, már megint képzelődsz. A manipulátorok tudják úgy irányítani az eseményeket, hogy téged állítsanak be bolondnak. Ha mond valamit, utólag letagadja, megrökönyödve néz rád, hogy miket beszélsz, olyan hatásosan adva elő, hogy elkezdünk kételkedni a saját memóriánkban. Egy érzelmi manipulátor úgy tudja kimagyarázni magát minden helyzetből, hogy az neki legyen előnyös, folyékonyan hazudik és ha lebukik, meggyőz, hogy csak a te érdekedben tett mindent.

Úgy vitatkozik, hogy bizonytalan leszel a saját ítélőképességedben. Könnyen képes bűntudatot kelteni benned, érezteti, mennyire elhanyagolod, nem figyelsz rá eléggé. Mivel az ilyen emberek rendkívül önzők, csakis saját maga és a saját szükségleteinek kielégítése foglalkoztatja, ha ebben nem vagy partner, akkor éreztetni fogja veled, mennyire rosszul bánsz vele. Mesteri szinten érti hogyan váltson ki szimpátiát maga iránt, gyakran sajnáltatja magát, így csikarva ki környezetétől több törődést. Nem mondja meg, ha problémája van veled, viszont a hátad mögött könyörtelenül kibeszél. Az érzelmi manipulátor viselkedésének hosszú távon súlyos következményei vannak egy kapcsolatban, a partner önbizalma a nullával lesz egyenlő, állandó bűntudattal kell élnie, gyakran a depresszió tünetei is megjelennek. Figyelni kell a jeleket, és időben megszakítani a káros kapcsolatot vagy szakemberhez fordulni segítségért.