A kinti vagy udvari lefolyó karbantartása

Az udvari lefolyó, más néven területi lefolyó vagy tájlefolyó, gyakori hardscape funkció a jelentős kontúrokkal rendelkező udvarokban, kiterjedt tereprendezésben vagy úszómedencében. Arra is használható, hogy a tetőcsatornából és lefolyórendszerből származó vizet az udvarra, az alapoktól távol irányítsa.

Ez a típusú lefolyó ugyanúgy működik, mint a garázsban vagy az alagsorban lévő padlólefolyó, összegyűjtve az álló vizet, és az utcára, egy csapadékvíz elvezetőbe vagy más vízelvezető területre vezetve. Az udvar lefolyóját a talajszintre, általában az udvar alacsonyan fekvő területére szerelt jelzőrács alapján azonosíthatja. Mint minden otthoni lefolyó, az udvari lefolyó is visszaáramolhat, és árvizet okozhat. Az udvar lefolyójának megfelelő karbantartása megakadályozza a víz felhalmozódását az udvaron. Az udvari lefolyó szerkezete nagyon egyszerű: egy kis földalatti gyűjtőmedence, amelyet fém vagy műanyag rács borít, felfogja a lefolyó vizet, és egy vagy több elágazó cső vezeti ezt az összegyűjtött vizet a medencéből egy végállomáshoz – gyakran utcára vagy egy önkormányzati viharcsatornába. Az udvari csatornák is szállíthatnak vizet egy száraz kútba, megtartó területre vagy felszíni vízelvezető területre. Az udvari csatornák csövei lehetnek hullámosított műanyag csövek, amelyek alján lyukak vannak, amelyek lehetővé teszik a víz egy részének a talajba történő leeresztését a cső hosszában, vagy lehet merev, perforáció nélküli műanyag cső, amely az összes vizet a végéhez vezeti.

Az ősz a legfontosabb idő az udvari lefolyó szervizelésére, mivel ekkor a lehulló levelek nagy valószínűséggel eltömítik a csöveket. Ha a tetőcsatornák az udvari lefolyóhoz csatlakoznak, akkor az udvari lefolyórendszer tisztítása előtt feltétlenül tisztítsa meg az ereszcsatornákat. Keresse meg az egyes medencéket, és távolítsa el a leeresztő fedelet, amely általában egy fém vagy műanyag rácskészlet, amely a fogómedence peremére van felszerelve.