Tekintse meg Ön is a Hiperion Tech Kft ADR oktatási anyagát!

Mindazok, akik veszélyes anyag szállítással foglalkoznak, ADR bizonyítvánnyal kell rendelkezzenek. Nem csupán azoknak kell ADR oktatáson részt venniük, akik vezetik a gépjárművet, hanem azoknak is, akik veszélyes áru szállításával kapcsolatos munkakört látnak el.

ADR oktatás mindenkinek kötelező feladatának és felelősségének megfelelően, aki veszélyes áru szállításával kapcsolatos munkakört lát el. Ezt az ADR 1.3-as pontja írja elő, amely azt is kiemeli, hogy mentesség esetén is részt kell venni az oktatáson. Az 1.3-as ADR oktatásnak három részből kell állnia, melyek az általános tájékoztató oktatás, a munkakörre szakosított oktatás és a biztonsági képzés. Kétféle ADR mentesség vehető igénybe, melyekről az ADR 1.1.3-as fejezete rendelkezik. Eszerint a két mentesség az egy szállítóegységben szállított mennyiségből adódó mentesség, valamint a korlátozott mennyiségben csomagolt áru mentesség. Mindkét lehetőség kedvező és szívesen veszi igénybe, akinek van rá lehetősége, ugyanis a mentességgel közlekedő járművet nem kell felszerelésekkel ellátni és narancssárga táblával sem kell megjelölni. Azonban ettől függetlenül a gépjárművön tartózkodó minden személy számára kötelező elvégezni az ADR 1.3-as fejezete szerinti oktatást.

ADR
ADR

Az ADR 1.3-as oktatás megtartásának körülményeit nem szabályozza előírás, így elektronikus formában is megtartható. Az oktatás kapcsán nem előírás a hatósági vizsga és a tanfolyam rendszerű oktatás sem. Azonban az oktatást hatályos bizonyítvánnyal rendelkező veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadónak kell megtartania. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni az 1.3 ADR oktatás kapcán, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a hiperiontech.hu weboldalra, ahol lehetőség van belenézni a tananyagokba is!