Mit kell tenni, ha csőrepedést vagy csőtörést tapasztal otthonában?

A csőtörés, illetve csőrepedés olyan problémák, amelyek a legtöbb lakás és ház tulajdonos számára felérnek egy rémálommal. Sokat hallani arról, hogy mit kell tenni, ha bekövetkezik a baj, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség bepánikol és fogalma sincs, hogy mit tegyen. Az alábbiakban igyekszünk egy kis segítséget nyújtani!

Arról, hogy mit kell tenni csőtörés vagy csőrepedés esetén, itt olvashat bővebben! A legtöbb ember úgy véli, hogy a csőtörés vagy csőrepedés hatalmas víztömeggel jár együtt. A többség nagyjából tudja is, hogy ebben az esetben mit kell tenni. Általánosságban igaz, hogy a csőtörés nagy víztömeggel jár együtt, azonban vannak esetek, amikor látszólag semmi, legalábbis nagyon kevés és nem egyértelmű jel utal arra, hogy valami baj van. A legegyértelműbb jele annak, hogy valami baj van, az a kiömlő víz, illetve az is beszédes, ha átáznak az olyan felületek, mint a padló vagy a fal. A csöpögő csap apróságnak tűnhet, ugyanakkor ez is jelentheti azt, hogy nagyobb a baj, mint azt eleinte gondolta. Ha minden vizesblokk esetében alacsony víznyomás tapasztalható az is árulkodó, valamint a megszokotthoz képest magasabb összegű vízszámla.

A csőtörés, illetve a csőrepedés nem látható, azonban eléggé egyértelmű jele a penészedés, a csatornabűz és a párás levegő. Ezek nem minden esetben jelentenek csőtörést, azonban a biztonság kedvéért érdemes egy alapos ellenőrzést tartani. A csőtörésnek több oka is lehet. Ilyen ok például a gyenge színvonalú vízvezetékrendszer, amikor a csövek nagyon rossz minőségűek. Az időjárási viszonyok is veszélyt jelentenek a csövekre, például ha a csövekben lévő víz elfagy a csövekben, az anyag tágulás pedig szétfeszíti a csövet. Ne feledje, ha megtörtént a baj, akkor azonnal zárja el a vizet és hívjon egy vízvezeték-szerelőt!