Milyen névnap van ma? Tekintse meg online

Az év minden napján valaki valahol Magyarországon ünnepli a névnapját. A névnap egy olyan nap, amikor bárki elmondhatja gratulációját és üdvözletét, aki szeretné, de a születésnapját privátabb családi ügynek tekintik, és a vendégek csak meghívás esetén látogatnak el. Következésképpen a névnapi ünnepség, mint a magyar kultúra és identitás eleme, Magyarország imázsának megteremtésének egyik eszköze itthon és külföldön egyaránt.

Milyen névnap van ma? Tekintse meg online a nevnap.eu weboldalon és tudjon meg mindent a névnapokról néhány kattintással pillanatok alatt. Magyarországon a névnappal kapcsolatos információkat naponta sugározzák a különböző tömegtájékoztatási eszközök. Az egyik nagyszabású tevékenység a névnapos megemlítése és köszöntése a tévé- és rádióműsorokban. Az 1920–1930-as évek hagyományát folytatva a személyneveket a magyar országos és regionális újságok címlapjain (beleértve a virtuálisakat is) teszik közzé. A személynévkutatás növekedésével és a naptári névjegyzék elfogadásával az 1990-es évektől a korábbi évtizedek hagyományát folytatva rendszeresen megjelennek a személynevek etimológiájának és jelentésének értelmezései.

Napjainkban a névnapokat apró ajándékok, édességek átadásával, munkahelyi teával/kávéval, édességekkel járó összejövetelekkel, valamint családtagokkal, baráti társaságokkal ünneplik. Hagyományosan a névnapokon virágot adnak, amely a magyar folklórban gyökerező virágadás művészetéről tanúskodik. Népszerű névnapi ajándékok (különösen a 90-es évektől) a szakácskönyvek, ahol a különböző ünnepek (köztük névnapok) ételkészítési sajátosságait helyezték előtérbe, valamint a névnapi verses könyvek, illetve az azt magyarázó kiadások. Ha még ennél is többet tudna meg és kíváncsi a névnapokra és eredetükre, itt a helye nálunk a nevnap.eu weboldalon, mert itt mindent megtalálhat amire kíváncsi.