Miért irtóznak a vámpírok a fokhagymától?

Egy gerezd fokhagymával való érintkezés a vámpírok legnagyobb rémálma. A szíven átszúrt karó, vagy a kereszt még talán mindenki számára érthető, mint ettől a zöldségtől való félelem. De miért is félnek a vámpírok a fokhagymától?

Egyes teóriák szerint a vámpírok a fokhagyma erős szagától irtóznak, ami elég valószínűtlen, hiszen repülni tudnak, át tudnak változni denevérré és örökké élnek, kizárt, hogy egy kis fokhagyma elijeszti őket. A történelem során a fokhagymát arra használták, hogy eltávolítsák a kertekből a vérszívó bogarakat, és mivel a vámpírok is azzal foglalkoznak, hogy más emberek véreit lecsapolják és megigyák, úgy tűnik, mégis van igazság abban, hogy a fokhagyma szaga taszítja a vámpírokat. Mivel a fokhagyma egy erős természetes antibiotikum és mítoszok szerint nagyon sok mindenre gyógyír, talán a vámpírok is félnek attól, hogy meghalnak a „gyógyírtól”.

Egy újabb elmélet szerint a vámpírizmus összeköthető a veszettséggel, ami egy nagyon jól működő teória, viszont nem magyarázza meg teljesen a fokhagyma szerepét, hanem inkább arra alapozza ezt a kijelentést, hogy a veszettségben szenvedő emberek teljesen rabjai lesznek a fokhagyma szagának. A vámpírrá válást úgy lehet megelőzni, hogy az illetőnek fokhagymát tesznek a szájába, orrába, fülébe, hogy kívül tartsák a gonoszt, és amikor egy vámpír meghal, és levágják a fejét, hagymát dugnak a szájába, hogy megakadályozzák a visszatérését. A fokhagymát vámpírok ellen főleg az északi szláv országokban, és Romániában használták. Az 1970-es években, egy romániai templomban mise alatt úgy próbálták leleplezni a vámpírokat, hogy fokhagymát adtak körbe, és megfigyelték, hogy melyik ember nem hajlandó azt megenni, és aki nem ette meg, azt egyértelműen vámpírnak nyilvánították. Őrület, hogy ez csak 30 éve volt, ugye?