A Satsuma citrusfélék gondozása

A satsuma citrusfélék, nagyon hasonlítanak a mandarinhoz, bár kissé kisebbek. Ez egyfajta mandarin-narancs és Kínából származik. A „Satsuma” elnevezés a japán tartományból származik, ahol fákat termesztettek, amelyeket először Nyugatra vezettek be. A gyümölcsöket először a 18. században hozták Észak-Amerikába.

A jezsuiták Louisiana-i ligetekbe ültették őket, és úgy gondolják, hogy az eredeti telepítések helyszíne a New Orleans-i Orange Street. Bőrük nagyon könnyen lehámozható, gyengéd belső húsuk pedig nagyon kívánatos. A satsuma, hasonlóan a többi apró, könnyen lehámozható narancshoz, az utóbbi években egyre népszerűbb és könnyebben megtalálható, és a háztáji termelők körében is egyre népszerűbbnek bizonyul. Nevelhetők a kertben, kis ligetekben vagy akár cserepekben is. Ezek a finom gyümölcsök valamivel finomabbak, mint a mandarin, és mint termék, gondozást igényelnek a zúzódások elkerülése érdekében. A legtöbb gyümölcsfa teljes napsütést igényel, és a satsuma sem kivétel. Ideális esetben nyolc-10 órányi közvetlen napfényt kell kapniuk, különösen tavasszal a virág és a gyümölcs képződése során.

Alkalmasak a különböző talajviszonyokra, például sziklákra vagy agyagra, de nem tolerálják a sós talajt. Elengedhetetlen, hogy a talaj megfelelő vízelvezetéssel rendelkezzen. A satsuma fáknak bőséges vízre van szükségük, ezért tervezzék a következetes és mély öntözést az egész vegetációs időszakban. Öntözés után öntözzön két-három naponta, majd a vegetációs időszakban hetente egyszer, majd tíz napig. Bár a satsumák valamivel hideg ellenállóbbak, mint a többi citrusfa, állandóan meleg hőmérsékletre van szükségük. A gyümölcsök nem járnak jól száraz, sivatagi éghajlaton, mivel a virágzáshoz páratartalomra van szükségük.