Tudta, hogy a gumiabroncs ápolása, tisztítása nem csak esztétikailag fontos?

Az autónkon számos helyen találunk műanyagból készült tartozékot. Ezeket megfelelően tisztítani és ápolni, egyrészt a látvány miatt alapvető, másrészt ezeknek a részeknek a z élettartamának megőrzése szempontjából lényeges.

Sokan mégis elhanyagolják az autójuk tisztítása közben ezeket a részeket! Nézzük mit is kockáztatnak ezzel?

A legtöbb fizikai sérülés ezért keletkezik, mert a gumi alkatrészek a rájuk rakódott és megfelelően el nem távolított szennyeződéseknek köszönhetően elveszítették eredeti rugalmasságukat, így könnyebben törnek, repednek vagy szakadnak. Még ha egy-egy padka okozta sérülést a legprofesszionálisabb autóápoló sem tud kivédeni, de az anyagot eredeti rugalmasságában megőrizve mégis tehet valamit a gumifelület élettartamának megtartása érdekében.

A fizikai szennyeződésekhez hasonlóan a különböző vegyi szennyeződések is károsak a gumi felületekre, gondoljunk csak a téli útsózásra vagy akár a sáros útról felcsapódott kipufogókból lerakódott szennyeződéseket tartalmazó sárra. Ezeket időről-időre el kell távolítanunk!

Gumimosás
Gumimosás

Még fontosabb, hogy a hőhatásoknak és UV sugárzásnak ezek a felületek sokkal erősebben ki vannak tévő, főként egy-egy nyári időszakban, amikor az ilyen hagyományosan fekete felületek még jobban magukba szívják a Nap sugarait, jobban felhevülnek… Ahhoz, hogy a gumiabroncsok és a gumikéderek élettartama ne csökkenjen drasztikusan, érdemes időről időre, de minimum a téli-nyári abroncscsere alakalmával ápolni ezeket a felületeket.

És persze végül, de nem utolsósorban ugye Ön is látott már olyan járművet, amely szépen le volt mosva, de a megkopott gumi díszcsík annyit rontott az összképen, hogy az szinte fájt!

Ma már többféle jármű gumiápoló termék közül választhatunk. Létezik mattra vagy fényesre száradó változat, olyan, ami extra tartós hatást ad vagy amely visszaállítja a felület eredeti színét. Ha szüksége van egy kis segítségre a választásban, keresse bátran a SIPOM autóápolási, autókozmetikai és autótisztító szereket forgalmazó webáruház szakértő kollégáit!