Otthonunk hűtése klíma nélkül? Lehetséges!

Noha régen is voltak nagy melegek nyaranta, azért a klímaváltozás az elmúlt tíz-tizenöt évben már erőteljesen éreztette hatását. Egyre több a kánikulai napok száma, és a nyaranta bizony nem ritka, hogy akár hetekig nem érkezik meg a várva várt enyhülés.

Ezzel a jelenséggel párhuzamosan egyre inkább elterjedtek a klímaberendezések is, ma már szinte nincs olyan üzlet, hivatal, vagy irodaház, ahol a meleg napokon ne légkondicionáló berendezéssel vészelnék át a forróságot és bizony az otthonok esetében is egyre inkább alapfelszerelésnek mondható egy ilyen masina. Nem véletlenül, hisz a legújabb gyártmányok már nem csak hűtésben jeleskednek, de a hidegebb téli napokon villámgyorsan képesek felfűteni nem csak a szobát, de a nagyobb teljesítményűek akár az egész lakást is. Így hát – amennyiben pénztárcánk és a hely engedi – mindenképpen ajánlott beszerezni egy ilyen hűtő-fűtő berendezést.

Ám vannak olyan szituációk, amikor egyszerűen nem éri meg – vagy esetleg a lakóhelyiség kialakítása nem teszi lehetővé – hogy beszereltessünk egy légkondit, ilyenkor pedig felmerül a jogos kérdés, hogy milyen módszerrel hűthetnénk le egy picit a levegőt. Nos, a lehetőségeink ugyan erősen korlátozottak, de azért van pár opció, ami segíthet. Az egyik ilyen az a benti levegő tudatos cseréje. A legnagyobb nyári melegben csak éjszaka hűl le annyira a külső levegő, hogy érdemes legyen szellőztetni. Ilyenkor csináljunk kereszthuzatot, és – bár kényelmetlen – de időben záródjunk be, lehetőleg még napkelte előtt, mielőtt melegedni kezd odakint a hőmérséklet. Használjuk a sötétítőket, redőnyöket, hogy a napsütés a lehető legkevésbé melegítse fel az ablakokat. Ugyancsak bevethetjük a ventilátort és ha nyugodtan tegyünk elé jeget, így elérve egy kis plusz felfrissülést. Ezek azonban csak ideig-óráig segítenek, a valódi hűvösséget csak egy klímaberendezés használata hozhat.