Mi is az Ayurvéda?

Az Ayurvéda két szanszkrit szóból tevődik össze: ayus: „élet”, véda:” tudni”. Azaz az európai fordítás szerint az élet tudományát jelenti, ősi gyógyászati rendszer, őshazája India, ahol több mint ötezer éves múltra tekint vissza.

Az ayurvéda megmutatja nekünk, hogyan élhetünk egészséges életet. Az egészség a test, a lélek és a szellem hármas egységén alapszik. az Ayurvéda tanai szerint az egészség testi, szellemi, lelki frissességet jelent. A gyógyászat holisztikus és egyszerű formáját jelenti, ami diétát, étrendet, jógát, masszást, méregtelenítést, gyógynövényekkel való orvoslást foglal magában, célja, hogy jobban megértsük önmagunkat. Próbál a probléma gyökeréhez hatolni és feltárni a betegség igazi okát, úgy tartja, hogy a betegségeket az ember fizikai és mentális hozzáállása alakítja. A megelőzésre fekteti a hangsúlyt, mert a betegséget a kezdeti stádiumban lehet legkönnyebben gyógyítani, amikor még nem károsodtak a testszövetek. A panaszokat 70 %-ban a helytelen életvitel okozza.

Az Ayurvéda alapelvei szerint minden öt elemből áll: tűz, víz, föld, levegő és éter. Ezeknek az elemeknek a kombinációja adja a három Doshát, a három különböző biofizikai erőt. A három Dosha mindegyike kettőt tartalmaz az öt elemből. A Doshák jellegét az elfogyasztott étel mennyisége, minősége és a környezeti feltételek, az érzékszervek működése, lelkiállapot határozza meg. Az Ayurvéda szerint a betegség a Doshák egyensúlytalanságát jelzi, a gyógyulás kulcsa az újra egyensúlyba hozásuk. Az Ayurvédikus orvos a páciens csuklójára teszi az ujjait és felismeri a test egyensúlytalanságát és testtisztító programot, vagy gyógynövénykezelést javasol. A kezeléseknek nincsenek mellékhatásai, célja a hosszú és egészséges életút megteremtése. Az Ayurvéda nem csupán gyógyászati rendszer, hanem életfilozófia, ami elősegíti a fizikai, lelki és mentális egyensúly kialakítását.