Mesehallgatóvá nevelés egészen kicsi kortól kezdve

A születés nehéz, körülményes időszaka után egy csecsemő mi másban találhatna megnyugvást, mint édesanyja hangjában? A hang, amit már hónapok óta hall, ami ismerős, ami biztos pontot jelent.

Már a pocaklakóknak is jótékony, de újszülött kortól kezdve még hasznosabb a meseolvasás! A hangokkal való játszadozás, a különböző hanglejtések, a mimika mind-mind felkeltik a gyerekek figyelmét a kommunikáció iránt, s ily módon fejlesztik a figyelmet, a szociális készséget. Emellett még azonban számos pozitív hatása van a felolvasásnak. Például remekül fejleszti a szókincset – s ezt nem kevés kutatómunka támasztja alá-, továbbá az érzelmi intelligenciát. A különböző verses mesék, ritmikus mondókák a ritmusérzéket, a beszédet, a szótagolás képességét támogatják. A gyermeki fantázia a televízió képernyőjére vetített túlzott színek, képek, effektek hatására nem fejlődik. Azonban egy könyvben hallottak elképzelése után egy egész világot képzelhet el magának a kész képek helyett. S ami talán a legfontosabb, a szülő-gyermek közötti kapcsolat ápolása meseolvasás során.

A gyermek egy idő után tudja, ha jön az olvasás, az békés, meghitt, közös perceket jelent a felnőtt ölelésében, közelségében. Ez nyugtatóan hat mind a lelkére, mind az idegrendszerére. Emellett a mesék segíthetnek különböző érzelmeket megélni, érzéseket feldolgozni, melyeket jobb, ha a szülő társaságában él meg a gyermek, hogy kérdés esetén a válasz kész felnőtt segítségére lehessen. Ráadásul a mesék probléma feloldó, helyzetmegoldó képességekkel is bírnak, így egy óvoda kezdésre, kistesó érkezésére való felkészítésben, vagy akár a bilire szoktatásban és egyéb nehéz témákban is segítséget nyújthatnak. Összességében elmondható, hogy a naponta akár többszöri meseolvasásnak csak és kizárólag pozitív előnyei vannak. S a szülő is kicsit kikapcsolódhat a közös tevékenység során. Olvassanak gyermekeiknek, „mert a mese mindenkinek jár.”