Kellő körültekintés mellett hamar megtérülő befektetés a bálacsomagoló

Nagyobb gazdaságok esetében nem is lehet kérdéses, hogy minden olyan munkafolyamatot, ahol ehhez rendelkezésre áll a megfelelő technológia, gépek segítségével kell automatizálni, illetve gyorsítani. Ugyanakkor, mivel ezeknek az eszközöknek jellemzően igen magas a bekerülési költsége, egy közepes méretű telep vonatkozásában már nagyon komoly tervezést igényel a megtérülés.

Szálastakarmányok előkészítésénél például a bálacsomagoló gép szükségessége okozhat dilemmát. A szilázs, szenázs bála ugyanis meglehetősen érzékeny a nedvességre. A különböző pillangósok, fűfélék, rozs, illetve árpa esetében ezért nagyon pontos előkészületet igényel ez a művelet. Precízen kell megválasztani az időpontot is, hiszen egy megázás komoly következményekkel járhat. Ám a bálacsomagoló alkalmazása elsősorban a tárolás miatt kardinális kérdés. Ezeknél a takarmánytípusoknál ugyanis kiemelt jelentősége van az ideális raktározási körülményeknek, ellenkező esetben a nedvességtartalom gyors változása penészesedéshez és rothadáshoz vezet.

Hosszú távon tehát biztosan megtérülő befektetés egy bálacsomagoló, főképp, ha akkora volumenről van szó, ahol már nem csak saját fogyasztási történik a betakarítás, hanem eladási céllal is. Azonban mielőtt a beszerzés mellett döntenénk, nagyon alaposan át kell gondolni, melyik típus és felépítmény lesz az, amivel nagy távlatokban is célt érhetünk majd. A csoportos módozatok például nagy kapacitásigény mellett jelenthetnek jó döntést, átlagos felhasználásra az egyedi gépek általában bőven elegendők. Költséghatékonysági szempontból kiemelten fontos, hogy a bálacsomagoló kiválasztása úgy történjen, hogy az adott modell tökéletesen illeszkedjen a meglévő eszközparkba. Ennek meghatározása időnként komoly dilemmát jelenthet, ezért döntésünk meghozatalához feltétlen kérjük ki specialista segítségét.