Karácsony újrahasznosítva

A karácsony talán az év leginkább várt ünnepe. A készülődést sokan igen hamar elkezdik, pláne, hogy a nagy multik már szeptemberben piacra dobják különböző hangulatfokozó termékeiket.

Az ünnepet mindenki tökéletesen szeretné zárni, de ezt úgy is meg lehet tenni, hogy nem enged az ember a külső nyomásnak, a reklámok által generált elvárásoknak, egyszóval az őrületnek. Az újrahasznosítás jegyében nem csak meghittebb, kiegyensúlyozottabb az ünnepre való készülődés, hanem takarékosabb is. Már az újrahasznosított anyagokból való dekoráció készítés is sokkal jobb családi program, mint például a négybetűs svéd üzletben a kosárba dobálni a gömböket. Felhasználhatók hozzá gyümölcsök, séták során gyűjtött termények, megmaradt textíliák, fadarabok, wc papír gurigák, sőt szinte bármi. Az interneten végeláthatatlan oldalakon át találni jobbnál jobb ötleteket.

S ami az ajándékokat illeti, miért ne lehetne antikváriumban könyveket venni? A gasztro ajándékok is egyre divatosabbak, s bár ezeknek csak egy része lehet újrahasznosított (pl. a befőttes üveg, a csomagolóanyag) mégis személyesebb, mint egy illatszercsomag. Akinek van némi varrónői ambíciója, táskát, kenyértartó vagy bármilyen egyéb tároló zsákot is készíthet. Számos helyen lehet már vásárolni használt textíliákat, ha nem lapul otthon a szekrényben. Az újrahasznosítás természetesen a csomagolásban is remekül megmutatkozhat. Az előző években szépen lefejtett csomagolópapírokat is fel lehet használni, de igen dekoratívak a kottákba vagy fekete-fehér újságokba, esetleg régi térképekbe csomagolt meglepik is. Persze az is jó megoldás, ha az előző években felhalmozott ajándéktasakok kerülnek új tulajdonoshoz. Bár utóbbinál érdemes ellenőrizni a címkéket a vicces vagy kínos szituációk elkerülése érdekében. Összességében tehát sok lehetőség kínálkozik az újrahasznosítás jegyében szervezett és eltöltött ünnepekre, csak át kell gondolni!