Ezt érdemes tudnod a felmondási idővel kapcsolatban

Noha sokak számára egy megpróbáltatásokkal teli folyamat, bizony a felmondás – és a munkahelyváltás – egy teljesen természetes dolog. Manapság már nagyon ritka, hogy valaki hosszú évtizedeket dolgozzon ugyanott és egy költözés, vagy egy kellemetlen munkakörnyezet arra ösztönözhet, hogy otthagyjuk az állásunkat.

Persze leggyakrabban ennél prózaibb az ok, ugyanis a legtöbbször a magasabb fizetés motiválja erre az embert. Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy ebben semmi szégyellnivaló nincs, sőt, erre a munkáltatók is fel vannak készülve, hisz ők tudják igazán, hogy hogyan működik a munkaerőpiac. Ettől függetlenül persze – főképp, ha amúgy jól éreztük magunkat, netán még barátokat is szereztünk -, az első egy-két alkalommal nem épp a legkellemesebb érzés felmondani, hisz úgy érezhetjük, hogy cserbenhagyjuk a többieket, a céget, és illendő volna inkább még maradnunk. Még annak ellenére is gondolhatjuk ezt, hogy egy sokkal jobb ajánlat vár ránk és tisztában vagyunk vele, hogy csak magunkkal tolunk ki, ha nem váltunk.

Ilyenkor aztán előbb-utóbb győzedelmeskedik a józan ész, és némi hezitálást követően elindítjuk a procedúrát. A jogszabályoknak megfelelően, papíron beadjuk a felmondásunkat, és ha addig még esetleg nem tájékozódtunk, akkor itt szembesülünk azzal, hogy a búcsú még várat magára egy kicsit, hisz a felmondási időnket ki kell tölteni. Akár rendes, akár közös felmondással is zárjuk le a munkakapcsolatot, a legtöbb esetben a munkaszerződésben foglaltak az irányadóak a felmondási idő hosszát illetően. Természetesen, ha jó viszonyt ápolunk a munkáltatóval – és ennek megfelelően az elválás sem feszült -, akkor ettől el lehet térni. A munkavállaló esetében ez azért lehet szerencsés, mert ha új helyen kezdene, akkor nem kell erre egy hónapot várnia,még akkor sem, ha esetleg maradt szabadsága, amivel ebből az időből azért csíphet le jó néhány napot. Ugyanakkor tartsuk tiszteletben azt is, hogy lehet, hogy a munkáltatónak még ez a 30 – vagy 60 – nap sem elegendő arra, hogy megfelelő utódot találjanak, így ha ez a helyzet áll fenn, akkor fogadjuk el, hogy a felmondási idő a folyamat része és ne próbáljunk meg kibújni alóla.