A piócaterápiáról röviden

A gyógyászatban több ezer éve használják fel a piócákat. Igazi csodaszer ez a kis élőlény, amely kiemelkedő gyógyhatásával a középkori orvosok leggyakrabban használt eszköze volt. Használták egyiptomi, kínai, arab, ógörög és római orvosok mindenféle betegség gyógyítására az aranyér, a fejfájás, a depresszió és a süketség kezelése során.

A világ bármely részén megtalálható piócák élettere főként édesvízben található. Az orvostudomány fejlődésével a pióca terápia napjainkban a mikrosebészetre korlátozódik, testrészek – kéz- és lábujjak visszahelyezésénél használják a sebgyógyulás elősegítésére. Egyes esetekben például levágott ujj visszavarrása után az újra csatlakoztatott artériák több vért pumpálnak az ujjakba, mint amit az artáriák ki tudnak szivattyúzni. Az ujjak bedagadnak, elszíneződnek, a véráramlás egyensúlyhiánya akár halálos is lehet. A felesleges vér kiszivattyúzására tökéletesen alkalmasak a piócák. A piócát felhelyezik az érintett területre, és a vérszívó sebet ejt a bőrön és táplálkozni kezd. Egy kis állat 40 perc alatt akár egy evőkanálnyi vért is képes kiszívni. Amikor eltelt, akkor leesik a bőrről.

Az állat nyála különböző bioaktív vegyületeket tartalmaz, véralvadásgátlót, értágítót és fájdalomcsillapítót is, így a páciens alig érzékeli a harapást. Klinikai tanulmányok szerint előrehaladott visszeresség esetén is hatásosan alkalmazható a műtét elkerülése vagy elhalasztás céljából. Megszünteti az erekben a lerakódásokat, meszesedést, erősíti az immunrendszert. a zúzódások miatt kialakuló véraláfutásokat eltünteti. Kozmetikai kezeléseknél is alkalmazhatják, megfiatalítja az arcot, jótékony hatással lehet a hajhullásra is. Újabban a piócákat fogászati kezeléseknél is alkalmazzák. A sorvadt ínyhez helyezett pióca ultrahangos érzékeléssel megtalálja a gyulladt területet, és rátapadva megkezdi a terápiát. Az íny regenerációja azonnal megkezdődik.