A kutatók újraértékelik a világ nagy magasságban élő népességének becslését

Új eredmények, amelyek részletezik a világ első becslését arról, hogy hány ember él nagy magasságú régiókban, betekintést nyújtanak az emberi élettan jövőbeli kutatásaiba.

Dr. Joshua Tremblay, az UBC Okanagan Egészségügyi és Testmozgástudományi Iskolájának posztdoktori munkatársa friss népességbecslést tett közzé arról, hogy a világon hány ember él nagy magasságban. Történelmileg az ilyen magasságokban élők becsült száma nagymértékben változott. Új technikákat alkalmazva Dr. Tremblay az Országos Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent publikációja megerősíti, hogy körülbelül 81,6 millió ember él 2500 méteres tengerszint feletti magasságban. Fiziológiai szempontból a kutatók általában 2500 métert használnak referenciaként munkájukhoz. Dr. Trembly szerint tanulmányának fontos része a népességadatok bemutatása 500 méteres időközönként. És bár szerinte a 81 millió megdöbbentő szám, azt is fontos megjegyezni, hogy 1500 méterrel meghaladva ez a szám több mint 500 millióra ugrik.

„A nagy magasságban történő élet emberi fiziológiára, alkalmazkodásra, egészségre és betegségekre gyakorolt ​​hatásának megértéséhez elengedhetetlen tudni, hogy hány ember él nagy magasságban és hol élnek ők” – mondja Dr. Tremblay. A korábbi kutatások az inkonzisztens népességadatok százalékos arányának kiszámítására és az országonkénti adatokra vonatkoztak, amelyek nem voltak elérhetőek. Ennek megoldására Dr. Tremblay a földrajzi vonatkozású népesség- és magassági adatokat ötvözte, hogy globális és országos szintű becsléseket készítsen a nagy magasságban élő emberekről. „A nagy magasságban végzett kutatások többsége nyugati, képzett, iparosodott, gazdag és demokratikus országok alföldi lakosain alapul, akik nagy magasságokba emelkednek kutatásaik végzése érdekében” – mondja Dr. Tremblay. „Mégis vannak olyan populációk, akik évezredek óta sikeresen élnek nagy magasságban, és egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve.”