Térdprotézis műtét okos eszközök segítségével

Térdprotézis beültetések során ma már számos okos eszköz, szoftver segíti a sebészek munkáját. A hagyományos, sorozatgyártással előállított protézis minden ötödik embernél panaszokat okoz. A protézissel zavaró a mozgás, nem biztosít természetes érzést. Ennek oka a páciensek eltérő csontszerkezete, különböző térdformája, így a protézis nem tud tökéletesen illeszkedni a beteg adottságaihoz.

Svájci kutatók fejlesztették ki egy olyan szoftvert, amivel optimalizálhatók a térdprotézis műtétek. Az okos eszközök segítségével tervezett folyamat és műtét során javítható a protézissel élők életminősége és csökkenthető a gyógyulási idő. Az egyedi tervezési módszerrel beültetett protézis figyelembe veszi a térd méreteit, egymáshoz való viszonyát, igy helyreállítja a páciens eredeti végtagállását, kényelmesebb érzetet biztosítva a betegnek. Az eljárás segítségével 3D-ben modellezhető a páciens teljes végtagja is, nemcsak a térde. Eredeti állapotába állítható vissza a beteg egyedi anatómiai adottságai, csontszerkezete, amelynek segítségével a páciensre szabott, egyedi protézis állítható elő. ezzel a módszerrel még az X-lábú páciensek számára is tökéletesen illeszkedő protézis alakítható ki.

A rendszer két, okostelefon méretű, egymással kommunikáló szerkezetből áll. A sebész mindkettőt a megszokott műtéti eszközökhöz tudja kapcsolni. Az egyik eszköz érzékeli a beültető eszközök helyzetét és mozgását. A másik wifin keresztül megkapja az adatokat és kiértékei a sebész számára, számszerűen mutatja digitális formában. A hagyományos térdprotézisek beültetését is jól alkalmazzák, de az egyedileg készített és a páciensre szabott protézisek nagyobb páciens-elégedettséggel bírnak.