Röviden a bodza növényről

Bizony, ahogy megérkezik a tavasz, sorra borulnak virágba a növények, fák. Többek között a bodza is. A Kárpát-medencében a fekete bodza, a fürtös bodza és a földi bodza fajták ismertek. Utóbbi kettő mérgező!

A bodza egy rendkívül különleges növény. Régi néphiedelmek szerint például elkerüli a vész a disznókat, ha óljukba bodzaágat tesznek. Más népek pedig a bodzát inkább átoknak, mintsem áldásnak tekintik. Az biztos, hogy a fekete bodza fogyasztva mindenképp áldásos hatással bír. A virágából készült tea remek gyógyír megfázás esetén, ugyanis izzasztó és köptető tulajdonságai vannak, de torokgyulladásra is bevált recept és vérnyomáscsökkentőnek sem utolsó. A bodzavirágból szörp és bodzaital is készíthető. Míg előbbi télire a kamrapolcon is tárolható, utóbbit friss fogyasztás céljából készítik. Az ernyőre hasonlító bodzavirágból igazi különlegesség is készülhet, mégpedig a rántott bodzavirág. Ám az apró szirmok palacsintatésztába is szórhatók, ily módon tehető nem mindennapivá ez az egy egyszerű desszert.

A fekete bodza terméságazata is fogyasztható. Felhasználásakor érdemes körültekintően eljárni, mert a növény leve okozta foltok nehezen moshatóak! A termésből lekvárt szoktak készíteni, ez többnyire a Dunántúlon elterjedt szokás. A fekete bodza termésének illata sokak számára nem éppen a legkellemesebb szagok közé tartozik, így érdemes olyan helyen feldolgozni, ahol van mód a szellőztetésre. Mivel nem túl magas a pektintartalma, nem lesz belőle sűrű lekvár, ha csak nem főzik nagyon hosszú ideig, hogy besűrűsödjön. Ennek azonban a színvesztés a hátránya. A legjobb ötlet más, magas pektin tartalmú gyümölccsel együtt főzni, mint a birs, vagy a szilva. Lekvárja szintén sokat segít a meghűléses betegeknek. Fogyasszák bátran a fekete bodzát, ám figyeljenek, hogy gyűjtését az autók és más szennyeződéstől mentes helyről végezzék!