Nagyváros, falu, esetleg tanya? Melyik illik hozzád?

Érdekes dolog a lakóhely kiválasztásának kérdése, hisz olyan sok mindentől függ, hogy számunkra épp melyik a legideálisabb, hogy szinte embert próbáló feladat mindegyiket számba venni, mielőtt ezt a fontos kérdést meghozzuk.

Hisz akik mondjuk a fővárosban születtek és ott is nevelkedtek, azok többnyire el sem tudják képzelni az életüket vidéken, így még akár egy megyeszékhely se nagyon jöhet szóba, nemhogy egy falu. Ezzel szemben, aki faluból származik, annak sokszor visszahúz a szíve, lakjon akármekkora metropoliszban is felnőtt korában. A kisvárosiak pedig általában fiatalon menekülnek valami nagyobb irányába, hogy aztán besokalljanak, és végül visszatérjenek oda, ahol nevelkedtek. No, ez így persze egy kicsit általánosítás, hiszen sokan megtalálják a számításukat a fővárosban, ahogy sokan a tanyasi világban lelik meg a lelki egyensúlyukat. De mi alapján döntsünk, amikor költözésre, illetve ingatlanvásárlásra kerül a sor? Hallgassunk a honvágyunkra? Vagy inkább azt tartsuk szem előtt, hogy a kinézett ingatlannak hosszú távon milyen piaci értéke van? Esetleg hallgassunk a vágyainkra?

Nos, kétségtelen, hogy ezek mindegyike nagyon fontos, ahogy az is, hogy az infrastruktúra vajon megfelelő-e hosszútávon a megfelelő-e a megélhetéshez. Hisz hiába szeretnénk csendben és nyugalomban, messze a civilizáció zajától egy tanyán élni, ha mérnökként tudjuk csak megkeresni a betevő falatot, akkor mérlegelnünk kell, hogy képesek leszünk-e fenntartani saját magunkat és a családunkat, mondjuk gazdálkodásból. Ugyanakkor, ha a képzettségünk teljes mértékben home office kompatibilis, azaz a világ bármely pontjáról elvégezhetjük a feladatainkat, akkor szabadon dönthetünk. Arra azonban minden esetben figyeljünk, hogy ha családosok vagyunk, akkor ne erőltessük rá a többiekre az akaratunkat, és ne egyedül határozzunk ilyen fontos kérdésben, még akkor se, ha régi álmunkat teljesítjük be vele. Minden lakóhelynek megvan a maga előnye, hol az infrastruktúra, hol a nyugalom kerül előtérbe, ám a legfontosabb, hogy olyan helyen éljünk, ahol mindenki el tudja képzelni a boldogságot, különben hosszú távon úgyis tarthatatlan lesz a helyzet.