Mit fogyasszunk, és mit ne, ha másnaposak vagyunk?

Néha bizony szinte mindenkivel megesik, hogy egy kicsit többet önt fel a garatra, mint amennyit kellene – ha máskor nem is, hát szilveszterkor, vagy egy a születésnapi ünnepségen -. Ilyenkor aztán a szórakozás árát másnap fizetjük meg, méghozzá egy kiadós macskajaj formájában.

Persze mindenkinek megvan a jól bevált módszere, hogy hogyan is élje túl ezeket a nem túl kellemes órákat, sőt, évtizedes bölcsességek is léteznek a másnaposság ellen, ám egy dolog biztos. Mégpedig az, hogy a kutyaharapást szőrével elv semmi másra nem jó, mint hogy elodázzuk a szenvedésünket. A macskajajra ugyanis érdemes úgy tekinteni, mint egy enyhe mérgezés okozta gyomorrontásra – hisz tulajdonképpen valóban ez történik -. Ha pedig ezt az elvet követjük, akkor nagyjából meg is van, hogy mi az, amivel a legjobb – és egyben a leggyorsabb – eredményt érhetjük el. Az első és legfontosabb lépés, az a megfelelő folyadékpótlás. Nyugodtan igyunk vizet, de akár elektrolitokat tartalmazó itallal is próbálkozhatunk, a lényeg, hogy a nap folyamán folyamatosan kortyolgassunk.

Az étkezés már egy nehezebb dió. Sokan ilyenkor könnyedén befalnak akár nagyobb adagokat is, ám rengetegen rá sem tudnak nézni az ételre. Nos, egyik véglet sem túl szerencsés, ha ugyanis nagy mennyiséget eszünk meg ilyenkor, azzal alaposan megterheljük az amúgy is szebb napokat látott emésztőrendszerünket, ám ha semmit sem fogyasztunk, akkor sokkal nehezebben regenerálódunk. A legjobb, ha az arany középutat választjuk, és gyomorkímélő – azaz nem túl fűszeres, nem túl zsíros – ételekből fogyasztunk kisebb adagokat, ám legalább négy-öt alkalommal. Ha így cselekszünk, akkor gyorsan túl leszünk a nehezén, és a nehéz pillanatok csupán homályos emléknek tűnnek majd, mindazonáltal nem árt észben tartanunk, hogy ha mértékletességet tartunk, akkor számtalan kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.