Miért fontos az otthonunk tisztasági festése?

A Cincinnati Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya szerint „a beltéri levegő minősége két-ötször rosszabb, mint a kültéri levegő minősége”. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a lakások egyre légmentesebbek, hogy az energiaköltségeket megtakarítsák. Ez ugyan jót tesz a pénztárcánknak, de nem olyan jót tesz a levegőnek, amit belélegzünk.

Kutatások kimutatták, hogy számos kórokozó és méreganyag idővel felhalmozódhat az élő felületeinken. Néha azonban még egy egyszerű havi takarítás sem elég, és ha hagyjuk, hogy ez a szennyeződés és baktérium felhalmozódjon, az végül allergiás reakciókhoz és légúti panaszokhoz vezethet. A tisztasági festés segíthet a levegő minőségének a javításában és esztétikailag is ajánlott. Az otthon festése nagyszerű módja lehet a megjelenés javításának, és ha a megfelelő festéket és festési technikákat használja, akkor az otthon levegőminőségének javításához is hozzájárulhat.

A legjobb eredmény elérése érdekében alacsony vagy nulla VOC-tartalmú festéket kell használnia. Ezek a festékek illékony szerves vegyületek nélkül készülnek, amelyek negatívan befolyásolhatja az egészségét. Ezek általában drágábbak, azonban nagyon fontosak, ha allergiás vagy légzőszervi problémái vannak. Ügyeljen arra, hogy a festendő felülethez megfelelő típusú festéket használjon. Egyes felületeket, például a fémet, az adott felületre tervezett speciális alapozóval és festékkel kell festeni. A latexfesték a legtöbb belső felületre kiválóan alkalmas, de nem biztos, hogy a legjobb választás a külső felületekre, amelyek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A beltéri falfestéshez általában legalább két réteg festékre van szükség, a két réteg között hagyjon elég időt a festék száradására. A festés javíthatja otthona megjelenését is, ha helyesen végzi. Válassza ki azokat a színeket, amelyek a lehető legjobban illeszkednek a dekorációjához, és kezdjen is bele.