Kérdések és válaszok a műszak rugalmatlanságáról és a nőkre gyakorolt hatásáról

A munkaerőpiac elmúlt két évének hullámvölgyei jól dokumentáltak. De van valami, amiről nem sokan beszélnek – a világjárvány nőkre gyakorolt ​​hatása. Amikor a gazdaságot 2020 áprilisában érte az első ütés, a férfiakat és a nőket egyaránt érintette. De azóta váltás történt. Noha a dolgok normalizálódnak, a nők küzdenek, különösen a műszakos munkahelyeken dolgozó nők. A világjárvány idején a nők egymillióval több munkahelyet veszítettek el, mint a férfiak.

2021 szeptemberében 309.000 20 év feletti nő hagyta el a munkáját, míg a férfiak ugyanebben a korcsoportban 182.000 állást nyertek abban a hónapban. A dolgozó nők nem kapják meg az órákat, amennyit igazán szeretnének – 25%-uk részmunkaidőben dolgozik, amikor teljes munkaidőben akarna. Az igazság az, hogy a nők viselik az otthonról és a családról való gondoskodás terhét, amikor nehéz idők jönnek. Gyermekek születése után az apák általában növelik a munkaidejüket, míg az anyák általában csökkentik a fizetett munkában eltöltött idejüket, ami megszakított karrierlehetőséget, részmunkaidős életet vagy rugalmasabb, alacsony bérezésű foglalkozásokat eredményez. A nők kétszer annyit végeznek el, mint a férfiak, és az anyák fizetett állásban 23%-kal nagyobb eséllyel szenvednek kiégés miatt.

A munkaerőhiány miatt nehéz lehet rugalmasnak lenni és kielégíteni a keresletet. Hogyan tehetjük mindkettőt? Ez az egész probléma egy ciklus. Nem tudjuk biztosítani a rugalmasságot, mert kevés a létszámunk, és nem tudunk nyitni több nő felé, akiknek rugalmasságra van szükségük, így aztán ismét kevés a létszámunk. Ami sok embert meglep, az az, hogy amikor végrehajtja a műszak rugalmasságát, az valójában megoldja a munkaerőhiány-problémák egy részét. Nyilvánvaló, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, és előfordulhat némi kezdeti súrlódás, amikor végrehajtja a változtatást, de várjon, és látni fogja az előnyeit.