Így tudod könnyebben megtartani azt, amit megfogadsz!

Január első napjai mindig különlegesek. Ilyenkor tele vannak az edzőtermek és a dohánytermékek árusítói is hatalmas visszaesést tapasztalnak, no persze egyik sem a véletlen műve. Az újévkor tesszük ugyanis a legtöbb fogadalmat, sajnálatos módon azonban ezeknek a jelentős része pár hét múlva ködös emlék lesz csupán.

Ilyenkor aztán szomorúan legyintünk, hogy ez most megint nem jött össze és gyorsan el is felejtjük, hogy mekkora elszántság volt bennünk, amikor megígértük magunknak, hogy jövő évtől sokkal többet fogunk mozogni, vagy, hogy egészségesebben étkezünk majd. De mi az oka annak, hogy ezeknek a fogadalmaknak a nagy része villámgyorsan kudarcba fullad? A nehézségük? A kitartásunk hiánya? Vagy minden és mindenki tehet róla, csak éppen mi nem? Nos, a helyzet az, hogy ezek a kudarcok általában több összetevő együttes eredményei. Az ember ugyanis ilyen fogadalmakat általában olyan témakörben tesz, amin nagyon változtatnia kellene, azaz például nem azok fogadják meg, hogy többet mozognak majd, akik amúgy is rendszeresen sportolnak, csak úgy gondolják, hogy heti három edzés helyett optimálisabb lenne a négy.

Sokkal inkább azok tesznek ilyen ígéretet maguk felé, akik szinte semennyit sem sportolnak. Ergo annyira életidegen a hirtelen változás, hogy azt szinte képtelenség kényelmesen beépíteni a napirendbe. Ilyenkor érdemes a fokozatosság elvét alkalmazni és pontosan megtervezni, hogy mit mikor csinálunk – azaz, hogy eleinte mondjuk minden péntek reggel megyünk edzeni -. A másik nagy hiba, az az, hogy leállunk saját magunkkal alkudozni. Ez éppúgy érvényes a csalásokra – azaz amikor nem teljesítjük az általunk kitűzött célt – ahogy arra is, hogy egy-egy elrontott nap miatt képesek vagyunk az egész hetet, vagy hónapot a kukába dobni, így pedig aztán szép lassan fel is adjuk a terveinket. Hogy ezt elkerüljük, alaposan tervezzük meg a lépéseket, ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, fogadjuk el, hogy mindig nem jöhet össze amit kigondoltunk, ám ha hibázunk, akkor jól jegyezzük meg, hogy az csak aznapra ad felmentést, és a következő reggelen kezdjük elölről.