Hogyan legyen feszültségmentes az ünnepi készülődés?

A karácsony a szeretet ünnepe és az év egyik legmeghittebb időszaka, már amennyiben persze nem jár túl sok idegeskedéssel a felkészülés időszaka. Sajnos nagyon sok családban jellemző, hogy ilyenkor mindenki megpróbálja a maximumot nyújtani és ez ahelyett, hogy eredményre vezetne, inkább összetűzésekben csúcsosodik ki.

Persze valahol érthető, hiszen ilyenkor a nagytakarítás mellett a fogások elkészítése, no és persze az ajándékvásárlás is rengeteg energiát felemészt, arról nem is beszélve, hogy a fát is be kell faragni a helyére, díszíteni se pár perc és másnap már érkezik is a rokon sereg, csak hogy a rendrakás egy soha véget nem érő ördögi körré váljon. Egy szó, mint száz, a maximalisták számára a karácsonyi időszak nem épp a legegyszerűbb, hiszen bármennyire is igyekszik az ember, valahol biztosan hiba csúszik majd a gépezetbe. Nem érkezik meg időben egy csomag, odaég a sült, nem marad idő a felmosásra, vagy épp a kisbalta feje esik le, pont amikor már minden bezárt, de a fa még bőven nem fér be a talpba.

Ilyenkor minél inkább ránk hárul a tennivalók sora, annál feszültebbek leszünk és egy ponton túl bizony végérvényesen elszakad a cérna. Ha pedig ez megtörténik, akkor onnan már a rossz hangulat rányomja a bélyegét az egész ünnepre, így pedig pontosan az a varázs vész el, ami az egésznek a lényegét adja. Hogy ezt elkerüljük, ahhoz két fontos dologra kell nagy figyelmet fordítani. Az egyik, hogy elfogadjuk, ez bizony nem egyszerű feladat és semmi szükség arra, hogy minden elemét magunkra vállaljuk. Sokkal egyszerűbb, ha a család összes tagja kiveszi a részét a tennivalókból, így nem csak sokkal gyorsabban elkészülünk, de össze is hozza az embereket. A másik – és sokkal fontosabb -, hogy elengedjük a tökéletességre való törekvést. A karácsony nem arról szól, hogy minden hibátlan, hanem arról, hogy együtt van a család és még egy kicsit jobban megpirított sültet is jóízűen fogyasztunk el, hiszen nem ezen múlik a meghittség.