Ezért ne menjünk mindenhová autóval!

Azt hiszem nem is nagyon kell talán bemutatni azt a típust, aki még a szomszédhoz is autóval megy át, hiszen szinte mindannyiunk ismertségi körében vannak ilyen – ránézésre – túlságosan is kényelmes emberek.

Aztán sokan csak addig mulatunk a jelenségen, míg a mi napjaink is szép lassan egyre zsúfoltabbá válnak, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy bármilyen trükköt bevetnénk annak érdekében, hogy megspóroljunk egy keveset az értékes időnkből. De tényleg az a legjobb módszer erre, ha gyaloglás, vagy kerékpározás helyett mindenhová autóval megyünk? Nos, az igazság az, hogy ez erősen helyzetfüggő, és felelőtlenség lenne kijelenteni, hogy ez minden esetben hiba lenne, hisz vannak olyan emberek, akik nem csak – vagy nem feltétlenül – a gyorsaság, vagy a kényelem miatt járnak mindenhová autóval, hanem azért is, mert a hivatásuknál elvárás, hogy bármikor riaszthatóak legyenek. Ez nem csak a kézenfekvő szakmák esetében lehet így – mint amilyen mondjuk egy gyermekorvos -, hanem vállalkozóknál is fontos lehet, hogy ha szükséges, azonnal tudjanak indulni.

Amennyiben azonban ilyenről nincs szó – és az egészségi állapotunk sem indokolja -, mi pedig ennek ellenére, tulajdonképpen kényelemből mégis mindenhová autóval járunk, akkor érdemes átgondolni, hogy hosszú távon valóban jó lesz-e ez nekünk. Egyrészt gondoljuk végig, hogy végzünk-e elég testmozgást. Sajnos sokan teljesen elhanyagolják, és idővel teljesen elhagyják a sportot a mindennapjaikból, ilyenkor pedig a séta az, ami ezt egy picit pótolni tudja. Ha ezt is kiváltjuk autózással, mellette pedig mondjuk ülő munkát végzünk, akkor a szervezetünk azt idővel nagyon megsínyli. A saját egészségünk mellett pedig az autóéra is érdemes gondolnunk, hisz – főképp, ha dízeles a jármű – a sokszor, hidegen megtett rövid távok gyors amortizálódáshoz vezetnek, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a fogyasztás is megnő, ami pedig a pénztárcánknak fájdalmas. Ha tehetjük – és van időnk – inkább menjünk gyalog a rövidebb célpontokhoz, ha pedig sietnénk, akkor ott a kerékpár, ami nem csak egészséges, de gyors alternatíva is.