Az autóvilágítás fontossága

A biztonságos közlekedés egyik fontos alapelve az úgynevezett látni és látszódni alapelv. Annak érdekében, hogy magabiztosan irányítsuk a járművet és a közlekedés többirésztvevője is tudja, hogy merre szeretnénk kanyarodni, tolatni fogunk vagy fékezünk, elengedhetetlenek a lámpák az autón, illetve azok kifogástalan működése.

Az autóvilágítás fontossága kapcsán bővebb információkért katt ide! Ahogy fentebb is említettük, nagyon fontos megfelelni a látni és látszani elvnek, hiszen elsősorban ez garantálja a saját, illetve a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát. Ebben számtalan különféle lámpa nyújt segítséget. A nappali menetfény arra szolgál, hogy a közlekedés többi résztvevője gyorsabban észre vegye a többi autóst. Az első és a hátsó helyzetjelző segítségével könnyebb észlelni az álló helyzetben lévő autót. A tompított fényszórót bármikor tudjuk használni, azonban éjszaka, valamint korlátozott fényviszonyok között elengedhetetlen a használata. Nem csupán meg tudjuk világítani vele az úttestet, hanem a gépjármű láthatóságát is garantálja.

A távolsági fényszórót szintén éjszaka használhatjuk, viszont nagyon fontos, hogy a közlekedés többi résztvevőjének megzavarása nélkül. A ködfényszóró alkalmazásával a havas, ködös időben is biztonságossá tehető a közlekedés. A féklámpa szintén elengedhetetlen része az autónak, mivel ennek segítségével tudjuk jelezni mások számára, hogy lelassítunk vagy teljesen megállunk. Az irányjelzők szintén fontos részei az autónak, hiszen jelezhetjük vele, hogy melyik irányba fogunk kanyarodni. Némely sofőrök elfelejtik használni, azonban mi tegyünk így. A teljesség kedvéért a vészvillogót is meg kell említenünk, melynek segítségével valamilyen vészhelyzetre tudjuk felhívni a figyelmet.