Az allergia és annak kialakulása

Nagyon sokan tisztában vannak az allergia kellemetlen tüneteivel, hiszen maguk is szenvednek tőle. A szülőkben gyakran felmerül, hogy ha ők maguk allergiások, akkor vajon a gyerek is allergiás lesz-e. Az alábbiakban körül járjuk, mi mindent érdemes tudni az allergia kialakulásáról.

Allergia kialakulása kapcsán a mai napig nagyon sok a kérdőjel. Habár egyre több az allergiás, ennek ellenére az immunrendszer ezen reakciója kapcsán nem sokat tudunk. Az biztos, hogy az allergia kialakulásához újra és újra érintkezni kell az allergénnel. Sokan úgy vélik, hogy már az első kontaktus során jelentkezik az allergia, ez azonban nem igaz, hiszen nagyon gyakran az első kontaktus során még semmilyen tünet nem jelentkezik, azonban a szervezet már ekkor érzékenyedik. Változó, hogy kinél mikor jön el az első tünet. Lehet pár nap, de lehetnek évek is. Ahogy a szervezet ismét találkozik az allergén anyaggal, akkor védekezni kezd, vagyis előjönnek a tünetek. Az allergia kialakulásában a géneknek meghatározó szerepük van, azonban fontosnak tartjuk tisztázni, hogy nem az allergia öröklődik, hanem az allergiára való hajlam.

Ha valamelyik szülő allergiás, akkor a gyerek is nagy eséllyel allergiás lesz. Ha csak az egyik szülő allergiás, akkor ötven-hatvan százalék esély van rá, hogy a gyerek allergiás lesz, míg, ha mindkét szülő allergiás, akkor a gyermek hatvan-nyolcvan százalékkal lesz szintén az. Emellett a környezeti és pszichés hatások is közrejátszanak abban, ha valakinél kialakul az allergia. Olyan csodaszer nem létezik, amivel teljes mértékben megelőzhető az allergia kialakulása, viszont bizonyos tényezők, például a rendszeres szellőztetés segít elkerülni az allergia kialakulását. Bővebb információkért látogasson el a gyogyline.hu webáruházba!