Állandóan aggódsz, hogy nem hízik a baba? Ne tedd!

Szülőnek lenni az egyik legnehezebb feladat a világon. Attól a pillanattól kezdve, hogy a kicsi megszületik, az élet egy szűnni nem akaró aggódás maratonná válik, amiben sosincs pihenő.

Az első hetekben még az éjszakák is azzal telnek, hogy felváltva lessük, vajon rendesen vesz-e levegőt a baba, aztán jönnek a betegségek, az oltások, majd aggódva figyeljük, hogy időben emeli-e a fejét, mikor fordul már át, miért nem tud még ülni, mi az a folt a bőrén – a lista gyakorlatilag végtelen. Valami minden napra jut, ám az ember szép lassan megedződik és hozzászokik ahhoz, hogy az aggodalom állandó vendég. Megtanuljuk kezelni és valamilyen szinten meglátni ebben a szépséget. Sőt, ahogy telik az idő, úgy leszünk egy picit immunisabbak a jelentéktelenebb dolgokra. Egy-egy elbotlásért már nem rohanunk oda, hogy felkapjuk, és a hisztikből sem csinálunk már túl nagy ügyet.

Ám van valami, amin jó hosszú ideig aggódhatunk – bár vannak olyan szerencsések, akiket ez nem érint -. Ez pedig nem más, mint a gyermekünk súlygyarapodása. A legtöbb szülő ugyanis előbb, vagy utóbb azt tapasztalja, hogy az addig hétről hétre – hisz az első időkben még lelkiismeretesen megtörténnek a mérések – szépen hízó csemete egyszer csak nem gyarapodik. Ez megtörténhet féléves korban éppúgy, mint másfél évesen, s bár eleinte csak legyintünk, hogy majd a következő héten behozza, vagy, hogy rengeteget mozgott a napokban, esetleg hogy épp fejlődési ugrás volt, bizony, ha hosszú hetekig egyetlen grammal sem mutat többet a mérleg, az idővel roppant frusztráló. Szerencsére a legtöbb esetben ez tényleg nem több puszta túlaggódásnál, a babák – és a kisgyerekek – súlya ugyanis rengeteg tényező függvénye, és az, hogy mennyit eszik, az csak az egyik ilyen. Sokkal többet nyom a latban, hogy milyen génállománnyal rendelkezik, épp hol tart a fejlődésben, és még ezernyi más ok befolyásolja, hogy épp miért nem hízik. A gyermek súlya csak abban az esetben jelent problémát, ha nagyon eltér a kortársaktól, ám ez nagyon ritkán fordul elő.