A súlyos ínybetegségben szenvedők kétszer nagyobb eséllyel lehetnek magas vérnyomásosok

A súlyos ínyfertőzésben szenvedő felnőtteknél nagyobb valószínűséggel lehet magasabb a vérnyomás, mint azoknál az egyéneknél, akiknek egészséges ínyük volt – derült ki az új kutatásokból, amelyet a Hypertension, az American Heart Association folyóirat ma publikált.

Korábbi tanulmányok összefüggést találtak a magas vérnyomás és a parodontitis között, azonban a társulás részleteit megerősítő kutatások kevesek voltak. A parodontitis a fogakat rögzítő ínyszövet fertőzése, amely progresszív gyulladáshoz, csont- vagy fogvesztéshez vezethet. A periodontitis megelőzése és kezelése költséghatékony, és a gyulladás szisztémás markereinek csökkenéséhez, valamint az endothelium (a szív és az erek belsejét bélelő vékony membrán) működésének javulásához vezethet. „Az ínybetegségben szenvedő betegeknél gyakran emelkedett vérnyomás jelentkezik, különösen akkor, ha aktív ínygyulladás vagy ínyvérzés van” – mondta Eva Muñoz Aguilera, vezető kutató, az UCL Eastman Dental vezetője Londonban. „A megnövekedett vérnyomás általában tünetmentes, és sok ember nem tudja, hogy fokozott a kardiovaszkuláris szövődmények kockázata. Célul tűztük ki a súlyos parodontitis és a magas vérnyomás közötti összefüggés vizsgálatát egészséges felnőtteknél a magas vérnyomás megerősített diagnózisa nélkül.”

A vizsgálatban 250, generalizált, súlyos parodontitisben szenvedő felnőtt, valamint egy 250 felnőttből álló kontrollcsoport vett részt, akiknek nem volt súlyos fogínybetegségük, akik mindegyike egyébként egészséges volt és más krónikus egészségi állapota sem volt. A résztvevők átlagos életkora 35 év volt, és 52,6%-uk nő volt. A kutatás a spanyolországi barcelonai Universitat Internacional de Catalunya fogászati ​​osztályával együttműködve készült el.