A kitozán valóban hozzájárul a fogyáshoz és a koleszterinszint csökkentéséhez?

A folyamatosan piacra kerülő súlycsökkentő étrend-kiegészítők között vannak a kitozánt tartalmazók is. Ezenkívül úgy tűnik, hogy ennek az anyagnak lipidcsökkentő hatása is van. Mi az a kitozán, és milyen potenciális egészségügyi előnyei vannak?

Sok felesleggel küszködő ember keres étrend-kiegészítőt a fogyás érdekében, mint ahogy sok magas koleszterin- és trigliceridszintű beteg is természetes gyógymódokhoz fordul e lipidek szintjének szabályozására a szervezetben. A kitozán válasz ezekre a kategóriákra. A kitozán egy kitinből származó poliszacharid, amely a rákfélék, köztük a rák, a homár és a garnélarák külső vázából származik. Egyéb tény, hogy a cellulóz után a második legnagyobb mennyiségben előforduló természetes poliszacharid. Ez a rostos vegyület megtalálható a koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő fogyás-kiegészítőkben, de néhány helyi antimikrobiális gyógyszerben is megtalálható, amelyeket sebek kezelésére használnak. Mivel a kitozán biológiailag lebomlik, antimikrobiális fóliák kifejlesztésére is használták élelmiszercsomagoláshoz. Jelenleg vizsgálják a gyógyszerfejlesztésben való felhasználását, de a regeneratív gyógyászatban rejlő potenciálját is.

A kitozán-kiegészítők előállításához a kagylók, elsősorban a garnélarák és a rákok héját méret és faj szerint csoportosítják, majd megtisztítják, szárítják és megőrlik, majd kezelésenként vagy termékenként eltérő tisztítási módszeren mennek keresztül. Ha a kapott port orvosbiológiai vagy gyógyszerészeti célokra kívánják felhasználni, akkor az erősen tisztított lesz, és eltávolítja a maradék fehérjéket, ásványi anyagokat vagy pigmenteket. Bár nem sok tudományos kutatás folyik a kitozánról, felvetették, hogy az anyag úgy működik, hogy a gyomorban géllé alakul. Amikor ez a gél a gyomorból a belekbe kerül, lipidekhez kötődik.