A duzzadószalag alkalmazása csak az előírások betartása mellett lehet sikeres

Magas- és mélyépítésű ingatlanok esetében is komoly problémát jelent a nem kívánt nedvesség megjelenése és pangása. Ennek elkerülésére különféle módszerek léteznek, hiszen a falak megóvását szigeteléssel, míg a csapadék okozta károkat a megfelelő tető kialakításával érhetjük el. Ennél némileg összetettebb folyamat az alapzat biztosítása, ám szerencsére ma már erre is találunk kiváló megoldásokat.

Az építőiparban a réskitöltés általában duzzadószalag segítségével történik. Ez a speciális kiegészítő kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve és egyedi tulajdonságai révén szélsőséges körülmények közt is eredményesen alkalmazható. Ugyanakkor a kívánt eredmény eléréséhez bizonyos szempontokra kiemelt figyelmet kell fordítani. Az egyik ilyen a duzzadószalag állapota. Tudniillik beépítésre kizárólag az a darab alkalmas, amit nem ért előtte nedvesség. Ennek tükrében mindig alaposan meg kell vizsgálnunk a duzzadószalag csomagolásának sértetlenségét, valamint a tárolásra is oda kell figyelnünk.

A vízzel érintkezett duzzadószalag felhasználása szigorúan tilos, tudniillik fennáll a veszélye annak, hogy annak térfogata ekkor már nem növekszik meg kellőképp. Léteznek olyan speciális modellek is, amik egy különleges bevonattal rendelkeznek. Ez a védőburkolat kizárólag akkor oldódik fel, ha a duzzadószalag frissbetonnal érintkezik, így elkerülhető az odafigyelésből, vagy hibás kezelésből fakadó probléma. Noha ez a kiegészítő kiváló réskitöltő tulajdonsággal rendelkezik, feltétlen szem előtt kell tartani a korlátait, valamint az ár-érték arányt. A nagyobb hézagokat emiatt még előzetesen záróhabarccsal kell kezelni, hiszen nagyobb tételben alkalmazva ez jelenti az igazán költséghatékony megoldást. Telepítéskor ügyeljünk a rögzítésre is a megfelelő eredmény elérése érdekében.