2017-ben csökken a roaming szolgáltatások ára

Minden bizonnyal már a legtöbben tapasztalták külföldről hazaérve a telefonszámla végösszegének jókora megnövekedését. Vagy sokan idegeskedtek már azon, hogy valahogy kéne jelentkezni az otthoniaknak, de úgy gondolták, hogy az a hívás vagy néhány SMS már túl sokba kerülne. Nos, ennek 2017-től vége lesz, ugyanis az Európai Parlament végre úgy döntött, hogy eltörli a személyek szabad mozgásának az adóját, a roaming díjakat.

A kevesebb, mint két év múlva, 2017. júniusától bekövetkező változások után az Európai Unió területén már külön díjak nélkül is lehet hívást indítani és fogadni, SMS-eket írni és internetezni. Mindehhez a továbbiakban csak az otthoni, saját szolgáltató tarifáit kell megfizetni. Mindez két lépcsőben fog bevezetésre kerülni. Ugyanis roaming díjaink már a jövő évtől csökkeni fognak. Az Európai Parlament 2016. április 30-tól kezdődően maximális tarifákat határozott meg, melyektől az egyes szolgáltatók magasabb összeget nem számolhatnak fel. Ez alapján ettől az időponttól kezdve a híváskezdeményezés percdíja maximálisan 0,05 euró lehet, továbbá az SMS-küldés legfeljebb 0,02 euró, míg az internetezés 0,05 euró/MB lesz. A fogadott hívások díját pedig várhatóan még ez év végéig meghatározzák, de előreláthatóan alacsonyabb lesz, mint a kimenő hívásoké.

Továbbá az Európai Unió területén érvénybe fog lépni a netsemlegesség, vagyis nem lesz többé kétsebességes internet, a szolgáltatók nem kérhetnek többé nagyobb összeget a gyorsabb hozzáférésért. Ezen felül pedig különféle tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat sem lassíthatnak vagy blokkolhatnak. Ennek következtében a sok szolgáltató által letiltott Viber és Skype is elérhető lesz minden hálózat számára. Mindez szép és jó, és örülünk neki, de az is kiderült, hogy ha a mobilszolgáltató bizonyítani tudja, hogy nem tudja fedezni a mindezzel járó pluszköltségeket, akkor mégis felszámolhatnak egy minimális felárat. Habár ennek az összegnek alacsonyabbnak kell lennie, mint a jelenleg érvényes roamingfelárak felső értékének. Szóval ezek szerint az összegek csökkeni fognak, de hogy valóban megszűnnek-e, az majd 2017-ben kiderül.