Úgy érzed megfeneklett az életed? Így gondolkodj!

Noha napjainkban rendkívül népszerűvé váltak az olyan kifejezések, mint amilyen az élet közepi válság is, a helyzet az, hogy ez nem egy új jelenség, bizony az emberek régebben is érezték úgy, hogy elakadtak, hogy nem tartanak semerre és hogy emellett nem boldogok ott, ahol épp vannak.

Ennek az érzésnek persze ezerféle oka lehet. Ha már huzamosabb ideje így telnek a mindennapjaink, akkor itt az ideje annak, hogy megrázzuk magunkat és a végére járjuk a problémánknak, hisz szinte biztos, hogy magától már nem lesz jobb. Ilyen esetekben gyakorlatilag két feladatunk van. Meg kell tudnunk, hogy mi áll a boldogtalanságunk, tanácstalanságunk, hátterében és miért rekedtünk meg egy ponton, ahonnan képtelenek vagyunk továbblépni. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, kemény munkára, és őszinteségre lesz szükségünk és bizony ilyen mély önismeretre csak kevesen képesek. Emiatt aztán ha úgy érezzük, hogy egyedül, vagy a körülöttünk lévők segítségével nem tudunk megbirkózni a feladattal, akkor kérjük szakember segítségét. Ám sok esetben elég egy igaz barát, akivel együtt a végére tudunk járni annak, hogy min is kellene változtatnunk.

Elsőként lépésről lépésre meg kell nézni a mindennapjainkat. Elégedettek vagyunk a munkahelyünkkel, és úgy általában véve a karrierünkkel? Vagy úgy érezzük, hogy ennél többre voltunk hivatottak, de innen már nem tudunk feljebb lépni? Ha igen, akkor tudatosítsuk magunkban, hogy sosem késő képezni magunkat és bármikor el lehet kezdeni egy új szakmát, és egy egyetemi szakot. Esetleg a magánéletünk okozza a problémát? Boldogtalanok vagyunk a párunk mellett, de nem merünk lépni? Vagy egyedül vagyunk és ez nyomasztó? Szakember segítségével hamar kiutat találhatunk mindkét helyzetből. Azonban az is lehet, hogy csak a gondolkodásmódunk köt minket gúzsba. Megesik, hogy az ember elfelejti értékelni azt, amilyen már rég megvan és mindig csak többre vágyik – nem egyszer olyanra, ami elérhetetlen -. Az is jellemző korunk emberére, hogy úgy éli az életét, hogy folyton attól tart, hogy mit gondolnak róla mások. Változtassunk ezen és találjuk meg a szépet a legkisebb dolgokban is, és értékeljük át a helyzetünket. Fogadjuk el, hogy úgysem fog kedvelni minket mindenki, és hogy mások véleménye nem számít. Zárjuk ki a negatív dolgokat – és embereket – az életünkből, még akkor is, ha ez eleinte nagyon nehéz, hisz hosszú távon nagyon is megéri.