Tényleg problémás, ha egy párkapcsolatban a nő többet keres?

A 21. század egyik – rendkívül dicsérendő – hozadéka, hogy már nem csak a férfiak kiváltsága a karrierépítés, hanem a nők is egyre gyakrabban tűnnek fel vezető szerepben, és szép számmal akadnak igazán sikeres vállalkozók is köztük.

Évtizedekkel ezelőtt ez szinte elképzelhetetlen volt, hisz a huszadik században még sziklaszilárdan tartotta magát az a társadalmi felfogás, hogy a nők feladata a háztartás vezetése, a gyermeknevelés, és a férjeik támogatása. Szerencsére ez a felfogás egyre inkább kikopik – ám sajnos nem elég gyorsan – és ma már egyáltalán nem meglepő az sem, ha az apa marad otthon a kisgyerekkel, és nem csak érzelmi, hanem anyagi okok miatt is. De mennyire megy zökkenőmentesen ez a társadalmi átrendeződés? Milyen esetekben okoz – vagy okozhat – problémát egy olyan párkapcsolati felállás, amelyben a nő számottevően többet keres párjánál?

Nos, a helyzet az, hogy ez szinte kizárólag a két fél mentalitásán, neveltetésén, és világszemléletén múlik. A legnagyobb – és tulajdonképpen egyetlen – problémát ilyenkor ugyanis a férfiúi hiúság jelentheti. A férfiak egy része ugyanis személyes sértésnek veszi, hogy egy nő sikeresebb nála – azt pedig főleg, ha ezzel párhuzamosan még többet is keres -. Ha pedig ez a nő történetesen a párjuk is, abból rengeteg nézeteltérés származhat ilyenkor. Hogy ezt a feszültséget csak a páros egyik tagja okozza-e, az viszont egy nagyon fontos kérdés, hisz ha a sikeresebb fél folyamatosan érezteti a másikkal a felsőbbrendűségét, akkor jogosan érezheti azt a másik, hogy nem egyenrangúak. Azonban bárhogy is legyen a felállás az anyagiakat tekintve, a keserű igazság az, hogy ha egy párkapcsolatban az ilyen jellegű problémák mindennaposak, akkor ott sokkal mélyebben gyökereznek a gondok, és jó eséllyel egyáltalán nem egymásnak valók a felek. Egy jól működő kapcsolatban ugyanis a legfontosabb, hogy támogassuk és építsük egymást, legyen szó társas kapcsolatokról, anyagiakról, vagy épp karrierről. Amennyiben ezek az alapvető dolgok nincsenek meg, illetve nem működnek, akkor szinte biztos, hogy hosszú távon jobb, ha külön folytatják a felek, de legalábbis azonnali – szakember által levezényelt – beavatkozásra van szükség.