Tényleg baj, ha nem vágyunk nagyra?

A mai, modern társadalomban már egész fiatal kortól kezdve azt tanítják, hogy mindig törekedjünk a fejlődésre, folyamatosan képezzük magunkat, hisz csak így vihetjük majd többre és lehetőleg soha ne kényelmesedjünk el, hisz ha így teszünk, akkor az életszínvonalunk idővel elinflálódik majd.

Az emberek többsége pedig megpróbál eszerint cselekedni és így élni az életét. Manapság már nagyon ritka, hogy valaki évtizedeket tölt el egy munkahelyen, hisz a magasabb fizetés, és az előnyösebb juttatások folytonos váltásra kényszerítenek, ha pedig vállalkozóként a saját magunk urai vagyunk, akkor gyakorlatilag reggeltől estig – a hét minden napján – dolgozni kell azért, hogy egyre többet keressünk, és jobban éljünk. Aztán egyszer csak találkozunk egy rég nem látott ismerőssel, akiből árad a nyugalom és az elégedettség, noha mint idővel kiderül, az anyagi helyzete korántsem olyan impozáns, hogy ezt indokolja. Mi pedig értetlenül állunk, és csodálkozunk, hogy hogy lehet valaki boldog úgy, hogy nem hajtja a folytonos előrelépés. De valóban baj, ha valaki nem vágyik többre? Tényleg az lenne az élet értelme, hogy minél nagyobb vagyont halmozzunk fel, akár az egészségünk árán is?

A válaszra úgy lehet a legkönnyebben rátalálni, ha mi magunk is ezt az utat választjuk. Ha ugyanis valamilyen úton-módon sikerül kilépni a mókuskerékből, és megtapasztalni egy egész másfajta életmódot, akkor rövidesen rájövünk majd, hogy mi az, ami igazán fontos számunkra az életben. A titok egész egyszerűen abban rejlik, hogy minden ember más és más. Van, akinek tényleg a folyamatos szakmai és anyagi siker a mozgatórugója – és nincs ezzel az égvilágon semmi baj -. Ellenben rengetegen vannak, akik számára ez csak egy berögződés, ezt hozták magukkal a fiatal korukból, erre nevelték őket, és valójában inkább élnének természet közelibb, nyugodtabb életet, még úgy is, ha csak fele annyit keresnének. Mert valójában ahány ember, annyiféle beállítottság. Hogy számunkra mi hozza el a valódi boldogságot – család, munka, pénz, utazás, hobbi, vagy csak a nyugalom -, azt magunknak kell kitalálnunk. Erre azonban érdemes időt és energiát szánni, mert az évek nagyon gyorsan elrepülnek, és utólag már késő bánkódni, hogy másképp kellett volna élni.