Tanulja meg a levéltetvek azonosítását és kiirtását beltéri növényeken

A levéltetvek apró szívó rovarok az Aphididae családból. A csoport nagyjából 5000 különböző fajt tartalmaz, amelyek közül több száz problémát jelenthet a mezőgazdaság és a kertészet számára. A kifejlett levéltetvek körte alakúak, kevesebb, mint 1/8 hüvelyk hosszúak.

A szobanövények legelterjedtebb levéltetvei a világos zöldek (körte levéltetvek), de a levéltetvek rózsaszín, fehér, szürke és fekete színben is megtalálhatók. Ezenkívül szárnyas levéltetvek jelenhetnek meg, amikor telepeket hoznak létre, és repülnek, hogy megfertőzzék az új növényeket. A fiatal levéltetvek (nimfák) úgy néznek ki, mint a felnőttek kisebb változatai. A levéltetvek gyorsan fejlődnek, és a rovarok nagyon mozgékonyak: gyorsan utaznak egyik növényről a másikra. A szabadtéri kertben a levéltetvek kolóniáit gyakran hangyák gondozzák, amelyek levéltetvek mézharmatával táplálkoznak – egy cukros folyadékkal, amelyet a levéltetvek bocsátanak ki, amikor a nedvből táplálkoznak. Beltéren a levéltetvek repülve vagy kúszva terjednek a növények között. A levéltetvek kárt okoznak, ha a növények új növekedéséből származó nedvet szívják.

Hajlamosak a növények növekedési végére csoportosulni, és a puha, zöld szárakhoz kapcsolódnak. Ennek eredményeként az új lombozat gyűröttnek vagy csökevényesnek tűnhet, de a levéltetvek általában jól láthatók a szár körül. Ha a fertőzés elég rossz, a növény elkezdi lehullajtani a leveleket. Végül, mint a liszthibák, a levéltetvek által kiválasztott mézharmat is ösztönözheti a kormos penész és gomba növekedését. Kint a levéltetű-tojások túlélik a telet, ha fásodáshoz kötődnek. Tavasszal a tojások nőstényeket keltenek ki. A nőstények párzás nélkül szülnek nimfákat, és ezek a nimfák gyorsan felnőnek (körülbelül 10 nap alatt).