Szőlőhegyi házikót vennél pihenésre? Lehet, hogy nem jó ötlet!

Előbb, vagy utóbb szinte mindenkiben felmerül a gondolat, hogy jó lenne egy hely, ahová el lehet menekülni néha a mindennapok problémái, no és persze az embertömeg elől.

A szerencsésebbeknek nagyon nem is kell gondolkodni, hisz ha van egy balatoni – vagy bármilyen tóparti – nyaraló, akkor kézenfekvő, hogy oda szöknek meg a világ zajától, ám akiknek ez nem adatott meg, azok bizony vakarhatják a fejüket a megoldást keresve. A legfőbb probléma persze az – kár is lenne tagadni -, hogy ma már egy frekventált helyen lévő, jó állapotú víkendház, ami még a vízhez is közel van, az nagyjából annyiba kerül, mint egy belvárosi lakás, vagy családi ház. Emiatt aztán egyre kevesebben engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy vegyenek egyet, még úgy is, ha esetleg összefog a család, és a vételár mellett a tartózkodás idejét is megosztják.

Ilyenkor aztán marad a bérlés, de ha őszinték akarunk lenni, akkor be kell vallanunk, hogy annak azért nem egészen olyan a hangulata. Idegen hely, mindenre fokozottan vigyázni kell, semmi nem áll kézre, olyan dolgok hiányoznak, amik nekünk az alapfelszereltség részei, ráadásul még drága is, hisz egy egyhetes tartózkodás sokszor többe kerül, mint egy lakás egy havi albérleti ára. Ekkor jön sokaknál az ötlet, hogy egy présház is megtenné a szőlőhegyen, hisz bár ott nincs vízpart, de jó levegő, csend és nyugalom viszont igen, így a célnak tulajdonképpen az is megfelel. Ám mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket – mert tény, hogy ezeknek a kis házaknak az ára töredéke a nyaralókénak -, azt mindenképpen vegyük számításba, hogy a présházzal, és a hozzá tartozó telekkel is foglalkozni kell, méghozzá nem is keveset. Gyakorlatilag olyan, mintha vennénk egy családi házat, hisz itt is kell füvet nyírni, karbantartani, rezsit fizetni, és a nyaralóval szemben ezt valószínűleg ki sem tudjuk majd adni. Nagyon alaposan fontoljuk meg, hogy akarunk-e egy plusz terhet a nyakunkba venni, mert ha jó állapotban akarjuk tartani a szőlőhegyi birtokot, az bizony rengeteg időt, energiát – és pénzt – fog felemészteni. Akkor vágjunk bele, ha tényleg ezt szeretnénk, viszont ha csak az a cél, hogy legyen hova elmenni pihenni 1-2 hétre, akkor jó eséllyel jobban járunk, ha inkább bérlünk egy nyaralót egy népszerű helyen.