Szezonális őszi receptek: Hogyan készítsd el a tökéletes almás pitét?

Az ősz egyik legkedveltebb édessége az almás pite, amely melegséget és otthonosságot áraszt a hűvösebb napokon. A friss, ropogós almák, a fahéj illata és az aranybarnára sült tészta kombinációja garantáltan meghozza az őszi hangulatot a konyhába. Ha szeretnéd megtudni, hogyan készítheted el a tökéletes almás pitét, kövesd az alábbi egyszerű receptet!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 200 g hideg vaj (kockákra vágva)
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 6-8 közepes alma (savanykás fajta, pl. Granny Smith)
  • 100 g kristálycukor
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 30 g vaj (apró darabokra vágva)

A tetejére:

  • 1 tojás felverve
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. Készítsd el a tésztát:

  1. A lisztet, a porcukrot és a sót keverd össze egy nagy tálban.
  2. Add hozzá a hideg vajkockákat, majd morzsold össze a keveréket, amíg a tészta durva morzsaszerű nem lesz.
  3. Add hozzá a tojás sárgáját és 2-3 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze a tésztát. Ne gyúrd túl sokáig, hogy a tészta omlós maradjon.
  4. Oszd a tésztát két részre, formálj belőlük korongokat, majd csomagold be őket fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

2. Készítsd el a tölteléket:

  1. Hámozd meg az almákat, távolítsd el a magházukat, majd vágd őket vékony szeletekre.
  2. Egy nagy tálban keverd össze az almaszeleteket a kristálycukorral, barna cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, liszttel, citromlével és vanília kivonattal. Jól keverd össze, hogy az almák egyenletesen bevonódjanak a fűszerekkel.

3. Állítsd össze a pitét:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra.
  2. Az egyik tésztakorongot lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd bélelj ki vele egy 23 cm átmérőjű piteformát. Ügyelj rá, hogy a tészta túlnyúljon a forma szélein.
  3. Öntsd az almaszeleteket a tésztával kibélelt formába, és egyengesd el őket. Szórd rá a tetejükre az apró vajdarabokat.
  4. Nyújtsd ki a másik tésztakorongot is, majd fedd be vele a tölteléket. Az alsó és felső tésztaszéleket nyomkodd össze, és vágd le a felesleget. A tetejét díszítheted rácsozással is, ha elegánsabb megjelenést szeretnél.
  5. Készíts néhány kis vágást a tészta tetejére, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson.
  6. Kend meg a tetejét a felvert tojással, majd szórd meg egy kevés kristálycukorral.

4. Sütés:

  1. Süsd a pitét az előmelegített sütőben 45-50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül, és a töltelék buborékolni kezd.
  2. Ha a pite teteje túl gyorsan pirul, takard le alufóliával az utolsó 10-15 percben.

5. Tálalás:

  1. Hagyd a pitét kissé kihűlni, mielőtt szeleteled. Tálald melegen egy gombóc vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal.

Összefoglalás

A tökéletes almás pite elkészítése nem bonyolult, csak egy kis türelmet és odafigyelést igényel. A házi tészta omlóssága és a fűszeres alma töltelék harmóniája igazi őszi finomságot eredményez, amelyet az egész család élvezni fog. Az illata betölti az otthonodat, és garantáltan meghozza a hangulatot a hűvösebb napokhoz.