Szezonális őszi receptek: Hogyan készítsd el a tökéletes almás pitét?
Az ősz egyik legkedveltebb édessége az almás pite, amely melegséget és otthonosságot áraszt a hűvösebb napokon. A friss, ropogós almák, a fahéj illata és az aranybarnára sült tészta kombinációja garantáltan meghozza az őszi hangulatot a konyhába. Ha szeretnéd megtudni, hogyan készítheted el a tökéletes almás pitét, kövesd az alábbi egyszerű receptet!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g hideg vaj (kockákra vágva)
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
- 2-3 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 6-8 közepes alma (savanykás fajta, pl. Granny Smith)
- 100 g kristálycukor
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 30 g vaj (apró darabokra vágva)
A tetejére:
- 1 tojás felverve
- 1 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
1. Készítsd el a tésztát:
- A lisztet, a porcukrot és a sót keverd össze egy nagy tálban.
- Add hozzá a hideg vajkockákat, majd morzsold össze a keveréket, amíg a tészta durva morzsaszerű nem lesz.
- Add hozzá a tojás sárgáját és 2-3 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze a tésztát. Ne gyúrd túl sokáig, hogy a tészta omlós maradjon.
- Oszd a tésztát két részre, formálj belőlük korongokat, majd csomagold be őket fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
2. Készítsd el a tölteléket:
- Hámozd meg az almákat, távolítsd el a magházukat, majd vágd őket vékony szeletekre.
- Egy nagy tálban keverd össze az almaszeleteket a kristálycukorral, barna cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, liszttel, citromlével és vanília kivonattal. Jól keverd össze, hogy az almák egyenletesen bevonódjanak a fűszerekkel.
3. Állítsd össze a pitét:
- Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra.
- Az egyik tésztakorongot lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd bélelj ki vele egy 23 cm átmérőjű piteformát. Ügyelj rá, hogy a tészta túlnyúljon a forma szélein.
- Öntsd az almaszeleteket a tésztával kibélelt formába, és egyengesd el őket. Szórd rá a tetejükre az apró vajdarabokat.
- Nyújtsd ki a másik tésztakorongot is, majd fedd be vele a tölteléket. Az alsó és felső tésztaszéleket nyomkodd össze, és vágd le a felesleget. A tetejét díszítheted rácsozással is, ha elegánsabb megjelenést szeretnél.
- Készíts néhány kis vágást a tészta tetejére, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson.
- Kend meg a tetejét a felvert tojással, majd szórd meg egy kevés kristálycukorral.
4. Sütés:
- Süsd a pitét az előmelegített sütőben 45-50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül, és a töltelék buborékolni kezd.
- Ha a pite teteje túl gyorsan pirul, takard le alufóliával az utolsó 10-15 percben.
5. Tálalás:
- Hagyd a pitét kissé kihűlni, mielőtt szeleteled. Tálald melegen egy gombóc vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal.
Összefoglalás
A tökéletes almás pite elkészítése nem bonyolult, csak egy kis türelmet és odafigyelést igényel. A házi tészta omlóssága és a fűszeres alma töltelék harmóniája igazi őszi finomságot eredményez, amelyet az egész család élvezni fog. Az illata betölti az otthonodat, és garantáltan meghozza a hangulatot a hűvösebb napokhoz.