Rejtett tényezők, amelyek befolyásolják a napelemfarmokat súlyos időjárás esetén

A Sandia National Laboratories kutatói a valós napenergia-adatok nagy halmazát és a fejlett gépi tanulást kombinálták, hogy tanulmányozzák a zord időjárás amerikai szolárfarmokra gyakorolt ​​hatásait, és meghatározzák, milyen tényezők befolyásolják az energiatermelést. Eredményeiket a hónap elején tették közzé az Applied Energy tudományos folyóiratban.

A hurrikánok, hóviharok, jégesők és erdőtüzek mind kockázatot jelentenek a napenergia-gazdaságokra nézve, mind közvetlenül költséges károk, mind közvetett módon, elzárva a napfény és a csökkentett áramtermelés formáját. Két Sandia-kutató 24 állam több mint 800 napelemfarmjáról szerzett karbantartási jegyeket, és ezeket az információkat összekapcsolta a villamosenergia-termelési adatokkal és az időjárási feljegyzésekkel, hogy értékelje a zord időjárás hatásait a létesítményekkel kapcsolatban. Az alacsony teljesítményhez hozzájáruló tényezők azonosításával remélik, hogy növelhetik a napelemes gazdaságok szélsőséges időjárási viszonyokkal szembeni ellenálló képességét. „Ha azt akarjuk, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatják a jövőbeli éghajlati viszonyok nemzeti energiainfrastruktúránkat, pontosan ezt kell tennünk, ha azt akarjuk, hogy a megújuló energiaágazatunk rugalmas legyen a változó éghajlat mellett” – mondta a projekt vezető kutatója. „Jelenleg a szélsőséges időjárási eseményekre összpontosítunk, de végül kiterjesztjük azokat a krónikus expozíciós eseményekre is, mint a tartós extrém hő.”

A Sandia kutatócsoport először a természetes nyelvű feldolgozást használta, amely az intelligens asszisztensek által használt gépi tanulást alkalmazta, hogy hat év napenergia-karbantartási rekordját elemezze a legfontosabb időjárással kapcsolatos szavakhoz. A tanulmányhoz használt elemzési módszereket azóta közzétették, és szabadon hozzáférhetők más fotovoltaikus kutatók és üzemeltetők számára.