Őszi borajánló: borok és sajtok, amik összeillenek
Az ősz nemcsak a szüretről szól, hanem a borok és ízek felfedezéséről is. A hűvösebb esték tökéletesek egy pohár borhoz, amelyet jól megválasztott sajtokkal párosítva igazi kulináris élménnyé varázsolhatunk. De melyik borhoz milyen sajt illik a legjobban? Íme néhány őszi párosítás, amivel garantált a siker.
🍏 Friss, könnyed fehérborok
Ajánlott borok: Olaszrizling, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc
Sajt párosítás: friss kecskesajt, mozzarella, ricotta
👉 Az alma és körte mellé különösen jól harmonizálnak – igazi őszi piknikhez ideális.
🍂 Gazdag, testesebb fehérek
Ajánlott borok: Chardonnay (hordós érlelésű), Furmint
Sajt párosítás: félkemény sajtok – ementáli, gouda, edami
👉 Egy őszi vacsora tökéletes előétel-kombinációja, pirított dióval és mézzel.
🍇 Gyümölcsös rozék
Ajánlott borok: Kékfrankos rozé, Pinot Noir rozé
Sajt párosítás: lágy sajtok – camembert, brie
👉 Egy pohár rozé és egy szelet brie friss bagettel – romantikus, könnyed őszi estére.
🍒 Elegáns vörösborok
Ajánlott borok: Pinot Noir, Merlot
Sajt párosítás: karakteresebb sajtok – trappista, pecorino, cheddar
👉 Ezek a borok gyümölcsösségükkel remekül illenek a kicsit érettebb sajtokhoz és szőlővel tálalva szinte festői őszi hangulatot teremtenek.
🌰 Testes vörösek
Ajánlott borok: Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz, Kékfrankos
Sajt párosítás: erős ízű sajtok – kéksajt (roquefort, gorgonzola), parmezán
👉 Egy igazi bekuckózós őszi estére: bor, sajt, dió és egy szelet friss kenyér – tökéletes párosítás.
✨ Extra tipp – Édes borok az ősz végére
Ajánlott borok: Tokaji aszú, késői szüretelésű borok
Sajt párosítás: kéksajt, mascarpone, desszertsajtok
👉 A sós–édes ízharmónia kihagyhatatlan élmény, főleg egy ünnepi vacsorán.