Nagyon izzadós vagy? Ezek lehetnek az okai!

Noha mindannyian izzadunk – hisz így a természetes -, vannak, akik sokkal jobban és többet, mint az átlagember. Ez sajnos kínos pillanatokat eredményez, főképp amikor olyan helyeken és időpontokban jelennek meg rajtunk foltok, amikor más embereken egyáltalán nem.

A túlzott izzadást hiperhidrózisnak nevezzük, egy olyan állapotnak, amikor a szervezet verejtékmirigyei túlműködnek. Noha nem túl gyakori probléma, még így is száz emberből nagyjából kettőnek megkeseríti a mindennapjait. Az izzadás amúgy egy teljesen természetes folyamat, amely segíti a szervezet hőszabályozását, és a bőr hidratálását. Azoknál, akik hiperhidrózisban szenvednek, a verejtékmirigyek túl keményen dolgoznak, és olyan izzadságot termelnek, amire nincs szükség. Azonban az esetek túlnyomó részében maguknak a mirigyeknek semmi bajuk, csupán az őket érő ingerre adott válaszuk az eltúlzott. Az izzadást pedig számtalan ilyen inger kiválthatja, például az edzés közben megemelkedett testhőmérséklet, az alkoholfogyasztás, de a stresszhormonok, és bizony a fűszeres étel – ki ne verejtékezett volna már valami igazán csípős kajától – és a koffein is izzasztó hatású lehet, főleg az arra hajlamos embereknél.

De mit tehetnek azok, akik hiperhidrózisban szenvednek? Nos első körben meg kell bizonyosodni, hogy valóban erről van szó és nem csak egy külső hatás – pl. valamilyen gyógyszer – okán izzadnak többet. Ha minden okot kizártunk és a túlzott verejtékezés már legalább fél éve fennáll, akkor kijelenthető, hogy hiperhidrózisról van szó. Ilyen esetben szerencsére pár trükkel megkönnyíthetjük az életünket. A legfontosabb, hogy mindig legyünk hidratáltak, fogyasszunk bőségesen folyadékot – elsősorban vizet -. Öltözzünk lengén, ügyelve a ruha anyagára és használjunk orvosi izzadásgátlót – elsősorban éjszaka, így van ideje felszívódni és hatni -. Ha pedig nagyon tarthatatlan a helyzet, akkor konzultáljunk szakemberrel, és fontoljuk meg a botox kezelés lehetséges előnyeit.