Mire figyeljünk, mikor laptopot vásárolunk?

Bár sokunk számára a laptop vásárlás nem tűnik egy túlságosan bonyolult műveletnek, ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor annak bizony a későbbiekben isszuk majd meg a levét. Az asztali számítógépekkel szemben ugyanis egy hordozható masinán utólag már nem könnyű – sőt, sok esetben gyakorlatilag lehetetlen – változtatni.

Azaz amilyen konfigurációt választunk, azzal kell megbarátkozni és ha csak hetek, vagy hónapok után döbbenünk rá, hogy a mi felhasználási módunkhoz más passzolna, akkor már késő a bánat. Kiemelten igaz ez a teljesítményre, hisz míg mondjuk tárhelyet éppenséggel bővíthetünk – még ha áldozatok árán is -, processzort, vagy videokártyát szinte biztos, hogy nem. Ezért aztán lépésről lépésre érdemes összeszedni azokat a tulajdonságokat, amelyeknek meg kell felelnie a gépnek, majd így szűkíteni a kört, míg megtaláljuk a tökéletes példányt. Az első és legfontosabb az – ahogy már említettük is – a teljesítmény. Ha komoly grafikai, vagy egyéb számításigényes feladatokra is szeretnénk használni a notebookot, netán játszanánk is, akkor mind a processzor, mind a grafikus chip tekintetében a felső kategóriából válasszunk.

Ha ezzel megvagyunk, akkor jön a méret kérdése. Ha nagyon sokat visszük ide-oda, akkor ragaszkodjunk a kompakt kialakításhoz, ám ha csak ritkán mozgatjuk a masinát, akkor inkább a vastagabb felépítésűek közül válasszunk, mert ezek hűtése általában sokkal jobb. Gondoljuk meg azt is, hogy mennyi tárhelyre lesz szükségünk – és mindenképpen annál jóval nagyobbat vegyünk – és azt se felejtsük el, hogy a kellő sebességhez elengedhetetlen, hogy legalább a fő szoftverek SSD meghajtón legyenek. Kevesen veszik számításba, pedig nagyon fontos az is, hogy milyen csatlakozók és portok találhatóak a gépen. Ha ugyanis valami olyanra van szükségünk, ami nincs a masinán – vagy például jóval kevesebb USB port van rajta, mint amit a mindennapokban használunk -, akkor az óriási kényelmetlenséget okozhat. Ugyancsak érdemes megfontolni a méret kérdését is. Nem csupán az a kérdés, hogy teljes billentyűzetes modellt vegyünk-e, de azt is alaposan gondoljuk meg, hogy elég-e a 15 colos kijelző, vagy kényelmesebb lenne egy nagyobb, 17 hüvelykes a folyamatos munkához.