Mire érdemes sokat költeni? Hát az időre!

Talán a legtöbbet hangoztatott frázis a világon az, hogy a pénz nem boldogít. Ez alapvetően tényleg így van, ám azért korántsem ilyen egyszerű dolog ez. A boldogság ugyanis mindenkinek egy kicsit mást jelent. Van, akinek a – nagy – család, sok gyerek a mindene, míg ezzel szemben egyesek számára az utazás és a világjárás jelenti a valódi életcélt.

Megint mások a munkában találják meg igazán önmagukat, de olyanok is akadnak szép számmal, akik valamilyen költséges hobbiban élik ki magukat. Önmagában tehát a pénz megléte még nem egyenes út az elégedett – és fogalmazzunk úgy: boldog – élethez, ám a legtöbb esetben egy nagyon fontos eszköze. Egy lehetőség, amit ha megfelelően használunk fel, akkor elérhetjük a hőn áhított állapotot. Ehhez azonban mindenképpen szükség van arra, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzünk és tudjuk, hogy számunkra mi az, ami igazán fontos. Mert egy pillanatig sem feledkezhetünk meg az örök igazságról, miszerint szinte bármit megvehetünk – ha kellően kitartóak vagyunk -, ám nem vehetünk meg mindent.

Azonban korunk egyik rákfenéje, hogy bár a minőségi életszínvonal egyre elérhetőbb, ennek hatalmas ára van, amit az időnkkel fizetünk meg. Egy nap rengeteg tennivalóból áll, és gyakorlatilag összefolynak a hetek és a hónapok. Emiatt aztán az egyik legnagyobb érték pont az idő lett, amit szeretteinkkel, vagy a hobbinkkal, de lehet, hogy éppenséggel pihenéssel tölthetünk. Emiatt aztán bátran kijelenthető, hogy arra érdemes a leginkább költenünk, amivel plusz időt nyerhetünk magunknak. Ez lehet egy olyan háztartási gép, ami a mi közreműködésünk nélkül elvégez bizonyos feladatokat – egy mosogatógép, vagy robotporszívó például -, ám a legokosabb, ha felépítünk egy olyan vállalkozást, ami idővel passzív jövedelmet biztosít. Abban az esetben ugyanis, ha egyszer elérjük azt, hogy tőlünk függetlenül – azaz az aktív közreműködésünk nélkül – befolyik a megélhetésünkhöz szükséges összeg, akkor onnantól minden időnk szabadidő, amivel azt kezdünk, amit csak szeretnénk.