Mindent, amit a mesekönyv olvasásról tudni érdemes

Kiskorban még nem a gyerek olvas, hanem a szülő olvas fel neki. Sajnos ez nem minden családban van így, pedig a meseolvasásnak nagyon sok előnye van. Éppen ezért egy héten több alkalommal érdemes kézbe venni a mesekönyvet és olvasni a gyereknek.

Mesekönyv nélkül is lehet mesélni, azonban tagadhatatlan, hogy nagy mértékben megkönnyíti a szülő dolgát, ha van egy kis segítsége, különösen egy fárasztó nap után. A mese olvasást nem lehet elég korán kezdeni. Kisbabakorban is lehet mesét olvasni a kicsiknek, azonban az igazán kicsi gyerekek nem igazán figyelnek a történetre. Számukra inkább maga a mesekönyv lapozgatása, a képek nézegetése jelenti az élményt. Éppen ezért nem baj, ha kis korban még nem sikerül mesét olvasni. Az is elegendő, ha a gyerek ismerkedik a mesekönyvvel. A tényleges mese olvasásra érdemes körülbelül két éves korban sort keríteni. Ekkor a rövid történetek a legmegfelelőbbek, mivel a gyerekek nem tudnak hosszú időn keresztül figyelni. A legjobb, ha ismerős történeteket mesél, illetve az sem jelent problémát, ha többször is elmeséli ugyanazt a történetet. A gyerekeknek ekkor az ismétlődő történetek a biztonságot jelentik.

Ahogy a gyerek egyre idősebb lesz, egyre jobban tud koncentrálni, figyelni a mesére, a mesék hossza is nőhet. Az óvodáskorú gyerekeket olyan klasszikusokkal is meg lehet ismertetni, mint a Hamupipőke, a Hófehérke vagy a Csipkerózsika. Ezenkívül a nagyszerű népmesékről sem szabad elfeledkezni. A mese olvasást akkor sem kell abbahagyni, ha a gyerek iskoláskorba lép. A szakemberek szerint körülbelül tíz éves korig nyugodtan lehet olvasni a gyermeknek. Ha szeretne mesekönyvet vásárolni, amiből csodaszép meséket olvashat, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a book24.hu webáruházba és válogasson a kínálatból!