Minden, amit az endometriózisról tudni érdemes

Hazánkban körülbelül 200 000 termékeny korban lévő nő életét keseríti meg az endometriózis. A csillapíthatatlan fájdalommal járó betegség főleg a menstruáció előtt és alatt okoz tüneteket, megnehezítheti a házaséletet is. Jellemző a rendszertelen erős vérzés és akár meddőség is kialakulhat.

Nevét a méh belső felszínét borító méhnyálkahártya, az „endometriumról” kapta. Feltehetően hormonális változások, krónikus stressz, állandó gyulladások jelenléte a szervezetben, gyenge immunrendszer játszhat szerepet a kialakulásában. Az endometriózist a méhnyálkahártyasejtek kóros elhelyezkedése okozza, amelyek a méh üregén kívül, például a petefészekben, vagy a hashártyán tapadnak meg és nem a méh belsejében.  Ez azért jelent problémát, mert a méhen kívül megjelenő endometrium gyulladást okoz, körülötte összenövések letapadások alakulnak ki, krónikus fájdalmat okozva. A petevezetéknél megjelenő méhnyálkahártyasejtek miatt a petevezetékek elzáródhatnak, meddőség alakul ki, a petefészekben cisztát okoznak.

Az endometriózis járhat enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos tünetekkel. Egyes esetekben teljesen tünetmentes is lehet. Ha nem kezelik, akkor terjedése során az összes környező szervet érintheti, így a méh mellett a petefészkeket, húgyhólyagot és a kismedence összes részét. Ez elviselhetetlen fájdalmat okozhat. Diagnosztizálása nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetséges. Ha a betegség endometrikus ciszták kialakulását okozza, akkor az orvos hüvelyi ultrahangos vizsgálattal könnyen megállapítja a bajok okát. Súlyosabb tünetek esetén endoszkópos vizsgálattal nézik meg a húgyhólyagot és a vastagbelet. Laporoszkópos műtéti eljárással és gyógyszeres kezeléssel a tüneteket tudják csökkenteni és lassítani az újabb endometriózis kialakulását. A teljes gyógyulást elősegítheti, ha a páciens teherbe esik, vagy megszűnik a menstruációs ciklus a menopauza beálltával.