Minden a selyemkóróról!

A mutatós selyemkóró két szempontból segíthet abban, hogy az udvaron mutatós megjelenése legyen. Először is kedves virágokat hordoz, amelyeket érdemes a maguk érdekében termeszteni. Másodszor, remek növény a pillangók (valamint a kolibri) vonzására is.

A virágokat feltűnő maghüvelyek követik (legfeljebb 3 hüvelyk hosszúak). Ezek a hüvelyek éréskor kinyílnak, hogy felfedjék a magokat. A vetőmagokhoz pamutszerű anyag csatlakozik, lehetővé téve a szél által történő szétterülést. Amikor a mutatós selyemkóró szára eltörik, egy tejszerű nedv folyik el belőle, ami miatt a „tejfű” becenevet is megkapta. A levelek nagyok (legfeljebb 8 hüvelyk hosszúak), oválisak, kékeszöldek és kiemelkedő erekkel rendelkeznek. A mutatós selyemkóró hasonlít a közönséges selyemkóróra, de ez utóbbitól kétféleképpen különböztethető meg: virágai: A csillag alakú virágok nagyobbak, és a virágfejben az egyes virágok között több hely van (3 hüvelyk átmérőjű), ezzel mutatós módon kiemelkednek, és az apró „szőrszálak” jelenléte is különbséget tesz a növényekben.

A mutatós selyemkórót valószínűleg leginkább az uralkodó lepkék lárváinak (hernyóinak) gazdanövényeként értékelik. A mutatós selyemkórót nagyon könnyen meg lehet termeszteni. Elviseli az aszályt és az alacsony termékenységű talajt. Valójában jobban teljesíthet ilyen talajban, mint nedves és nagyon termékeny talajokban. A vegyes virágágyásban biztosan jobb magatartású növények nőhetnek, de ez a növény nem terjed annyira, mint a közönséges selyemkóró. Sőt, könnyű ellenőrizni a növény terjedését: egyszerűen vágja le a mag hüvelyeket, mielőtt kinyílnának. De ha van helye arra, hogy hagyja, hogy a mutatós selyemkóró továbbterjedjen, kerülje el ezt a lépést, mert a maghüvelyek további érdeklődést kölcsönöznek a növénynek és hasznosak a szárított virágdíszek esetében.