Miért kell a barát?

Mindenkinek szüksége van barátokra, akik jóval többek, mint „lelki szemetesládáink”. Ők azok, akikre számíthatunk a bajban és soha nem hagynak magunkra. Egy igazi barát mindig megkérdezi, hogy mi újság velünk, ő az, aki rögtön észreveszi rajtunk a változásokat.

Egy jó barát igazi kincs, többet ér, mint a legszenvedélyesebb szerelem. Az igazi barát régóta mellettünk áll, ismeri az összes titkunkat, nem vág sértéseket a fejünkhöz, ha mással megyünk moziba és nem rendez jelenetet, ha két napig nem hívjuk fel. Az igazi barát mindig őszinte hozzánk, akkor is megmondja a véleményét, ha az nem tetszik nekünk, nem azt mondja, amit hallani szeretnénk. Az igazi barát kiváló hallgatóság, képes ráérezni a hangulatunkra, képes megmondani, mikor vagyunk boldogok, szomorúak, izgatottak, rémültek, vagy elkeseredettek valami miatt. Pontosan tudja, mi az, amitől kiakadunk és ő az, aki mindvégig mellettünk lesz míg céljainkat megvalósítjuk.

Nem akar megváltoztatni és sohasem hozna kellemetlen helyzetbe. Az igazi barát nem mozdul rá a párunkra, nem akar a hasonmásunk lenni, soha nem pletykál rólunk és a lehető legtöbbet igyekszik értünk tenni. A hűség az egyik legfontosabb jellemvonás, ami a barátság alapját adja. a hű barát mellettünk áll, ha kudarcot vallunk, ha vége a párkapcsolatunknak. Ha az élet kicsit távolabbra sodor is minket egymástól, a barátság akkor is szoros marad. Ha nagyot hibázunk, vagy megbántottuk, akkor is megbocsát nekünk, ő az, aki tudja, hogyan kell kezelni a hülyeségeinket. Mellettünk áll a bajban, meghallgat, ha nem is tud érdemben segíteni, felhúz, amikor padlón vagyunk. Legalább egy igazi barátra mindenkinek szüksége van, legyen az iskolás, kamasz vagy felnőtt. Barátok nélkül talán lehet élni, de az az élet nagyon sivár, szomorú és magányos lenne.