Mi a Bangita?

A bangita régóta az egyik legnépszerűbb virágzó tájcserje, több mint 150 fajjal, köztük lombhullató, örökzöld és félig örökzöld cserjékkel. Szinte végtelen számú fajta áll rendelkezésre, így minden kerthez megtalálhatja a megfelelőt – nedves vagy száraz, napos vagy árnyékos, természetes vagy formális, cserje vagy fa, őshonos vagy egzotikus. A legtöbb bangita cserje virágzási ideje kora tavasztól júniusig tart, amelyet vonzó gyümölcs és kiemelkedő őszi lombozat követ.

A gyorsan növekvő bangiták a loncfélék családjának jól nevelt tagjai. Cserjeként vagy faként is termeszthetők, bár a faformák némi metszést igényelhetnek a kívánt forma eléréséhez. Az Egyesült Államok Nemzeti Arborétumában kiterjedt nemesítést végeztek, hogy sok szívós, kártevő-ellenálló fajtát hozzanak létre. Nincs egyetlen fajta bangita lombozat. Lehet lekerekített, lándzsa alakú vagy fogazott, sima, bársonyos vagy érdes. Létezik néhány örökzöld bangita fajta, emellett számos kiemelkedő őszi színű lombhullató fajta. A bangita jól használható sövényként vagy tömeges csoportosításban, és érdekes növénypéldányokat készít. A legtöbb bangitának fehér vagy rózsaszínes virágai vannak, amelyek néha illatosak. Az illatos fajták Ázsiából származnak. Maguk a virágok több fő típusra oszthatók: lapos virágfürtök, amelyek körvonalai nagyobb, csipkesapkás hortenziára emlékeztető virágok, és kupola alakú, hógolyószerű fürtök is lehetnek.

Szinte minden bangita vonzó gyümölcsfürtöket hoz létre, amelyek népszerűek a madarak, a vadon élő állatok és az emberek körében. A legtöbb bangita azonban nem önbeporzó, és egy másik fajta keresztbeporzása szükséges ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzon. A Bangita 20 láb magasra is megnőhet! Általánosságban elmondható, hogy a bangita nem válogat a növekedési helyük szempontjából, bár a meglehetősen gazdag, nedves talajt kedveli.