Mérgező kapcsolatok környezetünkben

A körülöttünk élő mérgező embereket nem egyszerű felismerni, ha mérgező kapcsolatban élünk, akkor még nehezebb dolgunk van. Sokszor a külső szemmel egyértelmű jeleket nem akarjuk észrevenni, meghatározhatatlan erő tart fogva, sokszor addig áltatjuk magunkat, míg súlyos lelki sebeket szerzünk.

A mérgező emberek nem szeretik a változást, feszélyezettnek érzik magukat, ha párjuk a karrierjét építi vagy ki akar próbálni valami újat. Elkövetnek mindent, hogy a társukat megakadályozzák a terveik végrehajtásában. Egyre gyakrabban fordulnak elő viták, veszekedések, sértődés, nem ritka az érzelmi zsarolás sem. A mérgező ember próbálja távol tartani párját a barátoktól, rokonoktól, megsértődik, ha párja nélküle tervez programot. Feleslegesnek tartják a baráti kapcsolatokat, az sem érdekli őket, hogy a rokonok mit gondolnak róluk. A párjuk érzéseivel nem törődnek, gyakran szexmegvonással zsarolják társukat, de az is előfordul, hogy ha a párjuk elutasítja a közeledésüket, bántó megjegyzésekkel alázzák meg társukat.

A mérgező emberek, ahol lehet, lealacsonyítják társukat lekezelően beszélnek vele, veszekedéskor minden problémát a társukra hárítanak, elérik, hogy értéktelennek és megalázottnak érezze magát. Egy párkapcsolatban fontos, hogy mindkét fél megvalósíthassa álmait, egyformán boldognak érezzék magukat. Oda kell figyelni a legapróbb jelekre is, ami arra utalhat, hogy mérgező kapcsolatban élünk. Ha azt érzed, hogy a boldogság helyett állandóan fáradt vagy, érzelmileg, mentálisan, fizikálisan padlón vagy, ha nincs meg a bizalom, ha nem érzed biztonságban magad, nem szabad hagyni, hogy jobban elfajuljon párunk viselkedése. Meg kell próbálni megbeszélni a dolgokat, ha nem sikerül, szakember segítségét is igénybe vehetjük. Ha nem javul a helyzet, akkor saját magunk érdekében érdemesebb a szakítás mellett dönteni.